Виборча кампанія стартувала. Чи є можливість цього разу у Верховну Раду потрапити незаангажованим та новим політикам, чи знову  ми побачимо там старі перелицьовані обличчя?

Якщо хтось не просто з нових облич, а з людей з новим мисленням і прорветься до Верховної Ради, то це буде дивом. Тому що система, де гроші понад усе і яка вже багато років є панівною у країні, нікому не віддасть своє право управляти Україною. Щоб нового політика побачили і почули, потрібна гучна виборча кампанія, а на це здатні лише люди з великими статками і ті, які готові заради цих статків на все. Іншим же просто не дадуть і слова сказати, точніше їхнє слово ніхто не почує. Тому що весь час ми вже звикли до потужної «зґвалтованої» рекламної виборчої кампанії.  І інші принципи у нас поки що не мають можливості сформуватися у виборчій системі країни.

У правлячій структурі, де гроші понад усе – виборці отримують бажану, а не здійсненну правду. І більшість людей не задумується над тим, що політики-державники, яких ми щодня бачимо на екрані – здебільшого політики-актори, а не фахівці державної справи. Вони можуть грають героїзм на війні, розуміння проблем серед пенсіонерів, державників на перемовинах. Але актор, який грає героя, у житті – може бути далеко не героєм. А людина, яка стільки сил витрачає  на увагу до себе – не може віддавати щось іншим. То на що ми можемо сподіватися?

Бажання людей бачити певних персонажів у ролі політиків давно підмітили політтехнологи і вдало цим користуються. Хтось полюбляє ходити в цирк і їм подобаються клоуни – під це  політтехнологи їм даються клоунів, хтось полюбляє трагіка – дають трагіка, коміка, мудрого і т. ін. Але ж це не театр – це життя. І вся наша виборча система нагадує театралізований проституйований олімп, де вибирають тих, хто себе по дорожче продасть, хто навколо себе створить більший антураж. Тому маємо парадокс: всі хочуть справжнього, а вибирають оману. І в цьому винні правила нашої виборчої системи. Навіть професійні політики змушені грати за цими правилами і перетворюватися в політиків-акторів.

Прес-служба ВГО «Ліга Культури»

Київ, 08 жовтня 2014 року

fb     yt

Ми використовуємо файли cookie для покращення роботи сайту та оцінки використання його вмісту. Залишаючись на сайті Ліги Культури, Ви тим самим даєте згоду на використання нами файлів cookie.
Ok