Серед різноманіття сучасних течій української та світової культури важливо не втратити розуміння культури як загальнолюдського надбання,  сукупності матеріальних, духовних і нематеріальних цінностей, створених людством протягом його історії. Культура потребує захисту. Саме тому 25 січня на базі Чернігівського обласного ліцею відбувся Перший Чернігівський регіональний форум Всеукраїнської громадської Організації «Ліга Культури», як слушно зауважив Олександр Олександрович Норов, «чайно-кавовий форум».

Розпочався форум зі вступного слова приймаючої сторони: Галина Василівна Коломієць, директор педагогічного ліцею зауважила, що сучасне суспільство, окрім кризи економічної, про яку всі говорять і намагаються боротися з нею, перебуває ще й у кризі соціокультурній, як в Україні, так і у всьому світі. Саме тому в 2005 році група людей, переважно педагогічних професій, поставили перед собою завдання поліпшення соціокультурного фону країни. Так була створена та легалізована вищеназвана громадська організація «Ліга Культури». «Чим у цьому напрямку займається педагогічний ліцей? – запитує, ніби у самої себе, Галина Василівна. – Він збирає з області дітей, які не втратили бажання вчитися, і намагається за 2 роки дати освіту, яка дозволить неперервно рухатися у своєму саморозвитку». За словами Галини Василівни, необхідною складовою такої освіти є побудова нового уявлення дітей про культуру як суспільне явище. Для розуміння цього до навчально-виховного процесу ліцею залучається вся культурна інтелігенція міста, усі митці. Це відбувається через відвідування театрів, виставкових залів, філармонії, творчих зустрічей на базі ліцею.  Реалізується в ліцеї  комплексний освітній проект «Культурна поліфонія», як приклад інтегрованого розвитку «через минуле у майбутнє». «Уся ця діяльність спрямована на підвищення культури своїх вихованців» - знову ж зі слів Галини Василівни. До розмови долучається Вахомчик Лариса Францівна, заступник директора Школи мистецтв при музичному училищі: «Одним з провідних напрямків діяльності нашої школи є залучення до музичної освіти дітей з сіл, що перебувають у межі міста Чернігова. Адже розуміємо – діти наше майбутнє, їхня освіта – запорука гідного майбутнього». Ніканорова Марина Вікторівна, заступник директора музичної школи №1 ім. С. Вільконського висловила свої міркування стосовно популяризації мистецьких течій серед молоді як міста, так і області. Прикладом таких заходів вона назвала проект по реалізації концертів та інших мистецьких заходів для дітей, що знаходяться на лікуванні в обласній дитячій лікарні, основна мета яких – підтримка та розвиток дітей з віддалених регіонів. До напрямків діяльності обох вищеназваних мистецьких навчальних закладів є відвідування шкіл-інтернатів міста та області, а також спеціалізованих навчальних закладів для дітей з особливими потребами. Стосовно шляхів співпраці навчальних закладів міста – ліцею та мистецьких шкіл виникла ідея створення мистецького профілю на базі педагогічного ліцею із залученням до освітнього процесу викладачів мистецьких навчальних закладів. «Немає бази профільного мистецького вдосконалення – констатує Галина Василівна. – Якщо ми зможемо створити такий профіль, то це буде перший такий досвід у всій Україні – поєднання загальної шкільної освіти та профільної мистецької – образотворчої, музичної чи якоїсь іншої.»

У  розмову включається Васюта Олег Петрович, начальник управління культури Чернігівської міської Ради: «Основною метою діяльності нашого управління є створення та реалізація творчих проектів із залученням громадськості міста. Одразу відбулася презентація та запрошення до участі у проектах, що розпочнуться з березня – «Україна музична», що висвітлюватиме музичні особистості як міста Чернігова, так і України в цілому. Не менш цікавий проект для школярів – «Наймасовіше виконання вальсу в Чернігові», що має намір бути реалізованим навесні, під час проведення останніх дзвоників у школах та випускних. Отримав форум підтримку і від Ксенії Шугалій – провідного спеціаліста Обласного управління культури. «Ми готові до співпраці з «Лігою Культури» та педагогічним ліцеєм. Адже розуміємо, що наше майбутнє у наших руках».

chernigiv1Серед учасників форуму активними співбесідниками виступили і викладачі Чернігівського національного педагогічного університету ім.. Т. Г. Шевченка – Олександр Сергійович та Марина Олександрівна Колесник. Окрім викладацької діяльності вони є активними учасниками громадського руху в місті. «Одним з проектів нашої громадської організації є «Йольський концерт», який полягає на оспівуванні власними піснями міфологічної тематики, - говорить Олександр Сергійович. – А проект культурної реконструкції «Коровель» запрошує до участі людей з потягом до відновлення чогось втраченого для створення свого майбутнього через реалізацію тепер і зараз». Марина Олександрівна Колесник представила на регіональному форумі Чернігівське відділення Всеукраїнської громадської організації «Українська Академія Універсології». «Люди не байдужі, вони готові щось робити, їх треба організовувати в цьому» - переконана Марина Олександрівна. І вона на це має повне право, адже була співорганізатором Міжнародного екологічного табору по вирішенню проблем урочища «Ялівщина», що проходив на базі агробіостанції ліцею й носив назву «EURENSA - 2011» та є одним з учасників проекту «Let`s do it», у нас він носить простішу назву – «Зробимо Україну чистою», що проходитиме у квітні. Тож, про практику колективної співпраці для підняття культури, у випадку Марини Олександрівни, культури екологічної кому ж, як не їй, знати найкраще. «Важливо людям мати плече, в культурному аспекті, для єднання заради буття майбутніх поколінь» - резюмує Марина Олександрівна з переконаннями доцільності сьогоднішнього форуму.

Прийшов час познайомитися з культурною інтелігенцією міста. Алла Олександрівна Пушкіна – завліт Чернігівського Молодіжного театру, свідомо переконана, що всі творчі люди – егоїсти. Вони думають лише про свій виступ, свою творчу реалізацію. Але з радістю візьмуться за співпрацю у плані культурної реабілітації молоді. «По-перше, треба навчити дітей читати. Будуючи, творячи нове, важливо не втратити старе, надбане». У цьому Молодіжний театр готовий співпрацювати. Одразу ж запрошення до проектів – спектакль до 80-тиліття Ліни Костенко, «Театр зсередини» тощо. Виникають пропозиції створення вечірньої творчої школи для здібних дітей.

Підсумовують форум ті, хто його і відкривав. «Головним принципом «Ліги Культури» як організації нового типу є відсутність зобов’язань один перед одним, окрім тих, про які ми сьогодні говорили. – заявляє Галина Василівна. – Головне відчувати, що ми займаємося тим, чим займаються інші, але знаходять свою нішу». Основним завданням регіонального форуму на сьогодні є означення сфер діяльності кожного з учасників для створення чогось нового. Головне – почати себе популяризувати. Це можливо через створення ресурсного центру в Інтернеті як накопичення літературних, музичних, образотворчих творів, рекомендованих для розвитку дитини, залучення молоді для реалізації проектів, а головне – не розгубитися у повсякденних справах, буденності. Єднаймося заради майбутнього!

Прес-служба «Ліги Культури»

Чернігів, 25 січня 2012 року

fb     yt

Ми використовуємо файли cookie для покращення роботи сайту та оцінки використання його вмісту. Залишаючись на сайті Ліги Культури, Ви тим самим даєте згоду на використання нами файлів cookie.
Ok