З ініціативи кафедри екології і сталого розвитку  Технічного університету «Варна» (Болгарія) в червні цього року  відбулась Міжнародна конференція «Сталий розвиток 2012».

В конференції взяли участь вчені (економісти, екологи, соціологи, педагоги, інженери) з Болгарії, Росії, України. В процесі обговорення доповідей з проблем збереження оточуючого середовища, використання альтернативних джерел енергії, економічних і політичних проблем ЄС, екологічних проблем регіонів України, національної парадигми сталого розвитку України, - учасники прийшли до наступних висновків:

- Концепція сталого розвитку є найбільш гуманною ідеєю сучасної людської спільноти. Вона пропонує такі шляхи розвитку цивілізації, які забезпечать достатні умови для якісного життя і нинішньому і наступним поколінням. Це розвиток у гармонійній взаємодії економіки, екології і соціуму. Основними інструментами такого розвитку є наука і освіта.

- Для того, щоб реалізувати ідею сталого розвитку, треба щоб нею оволоділи не тільки вчені, а все підростаюче покоління в системі освіти. Це можна здійснити через запровадження у ВНЗ навчального курсу «Основи цивілізаційної  культури», концепція якого розроблена експертами «Ліги Культури»;

- Необхідно створити громадську організацію, яка об’єднуватиме вчених, фахівців різних галузей, громадські організації, навчальні заклади для реалізації ідеї  сталого розвитку.

І таку організацію було створено по завершенню роботи конференції

- Міжнародна асоціація сталого розвитку» (МАУР). Серед групи засновників організації  - Віра Миколаївна Зоц, к.п.н., віце-президент «Ліги Культури». Головою асоціації обрано  Хрісто Крачунова, доц., д.т.н., завідуючого кафедрою екології і захисту оточуючого середовища Технічного університету «Варна».

Більш детальну інформацію про подію, що відбулась, буде опубліковано пізніше.

На даний момент готується збірник статей і доповідей, поданих на конференцію.

 

Прес-служба «Ліги Культури»

Болгарія, червень 2012 року

fb     yt

Ми використовуємо файли cookie для покращення роботи сайту та оцінки використання його вмісту. Залишаючись на сайті Ліги Культури, Ви тим самим даєте згоду на використання нами файлів cookie.
Ok