Думки про війну виникають в умах людей,
тому в свідомості людства треба плекати ідею захисту миру.
ЮНЕСКО

 Культура миру є ключовою ідею третього тисячоліття, - стверджували експерти «Ліги Культури» ще в 2010-му на відкритому круглому столі за участю представників Росії, України, Придністров’я. Зустріч відбувалась в рамках ІХ Міжнародного фестивалю документальних фільмів «Кінолітопис», присвяченому 65-літтю Перемоги у Великій Вітчизняній війні.

Режисери, науковці, меценати зійшлись тоді на єдиному: війна – це знищення людини, чи-то ресурсна, інформаційна, тарифна… І подолати насильство можна, якщо протиставити йому повагу до життя людини, повагу до суверенітету і цілісності іншої держави, повагу до культури іншого народу.

Високий приклад прагнення до мирного співіснування з державами світу Україна подала ще в перші роки своєї незалежності, провівши ядерне роззброєння. Ми, українці, розуміли тоді, що маємо силу, яка сильніша від будь-якої зброї. Це наше миролюбство.

І сьогодні, коли кожного з нас об’єднала небезпека війни, ми змушені діяти на випередження страждань, на недопущення можливих незворотних процесів в подальшому співіснуванні не тільки двох сусідніх держав, а й всього людства.

Ми, учасники й експерти «Ліги Культури», солідаризуємось нині з кожним громадянином України, Росії та світу, котрий сьогодні відкрито заявив свою позицію щодо мирного життя. Впевнені: кожне наше рішуче «ні війні!» не допустить братовбивста і зніме всі перепони на шляху до перемир’я.

Прес-служба «Ліги Культури»

fb     yt

Ми використовуємо файли cookie для покращення роботи сайту та оцінки використання його вмісту. Залишаючись на сайті Ліги Культури, Ви тим самим даєте згоду на використання нами файлів cookie.
Ok