Після вдалої зустрічі з військовослужбовцями Чернігівщини артисти «Народної філармонії» відвідали українських військових на Півдні України. Протягом 20-23 квітня  та 1-3 травня відбулися концертні програми під назвою «Великдень у Армії» в Чернігівській, Рівненській, Миколаївській, Одеській та Київській областях. Про свої враження, відчуття та сподівання розповіла одна з ініціаторів поїздки Народна артистка України, засновниця ВГО «Ліга Культури» Раїса Недашківська.

Раїсо Степанівно, ви відвідали новобранців на Чернігівщині, потім поїхали на Південь України до військових, які були переведені туди з Криму. З яким настроєм їхали, як вас зустрічали?

Нас зібралася гарна компанія. Їздили я, Заслужена артистка України Леся Горова, яка співала дитячі пісні і це було дуже важливо, адже в трьох частинах з шести на Півдні України нас зустрічали сім’ї військовослужбовців, які покинули власні житла на Кримському півострові і тимчасово мешкають у санаторіях Одещини та Миколаєва. Були ще лідери гурту «Тарута»  Олена та Євген Романенки. Ведучою була співачка Руслана Лоцман.

Ці зустрічі були дуже цікаві і потрібні, особливо військовим, адже в першу чергу, вони чекають підтримки від нас.

103504555

 Я привезла у військові частини та у санаторії, де мешкають військові, Благодатний Вогонь, який зустрічала з Єрусалиму, і скрізь виходила з ним і бажала благодаті божої їхнім сім’ям, дивізії.  Я була настільки переповнена почуттями, що плакала від болю за потерпілих учасників бойових дій та провокацій останніх тижнів.

Чого очікують військові на Півдні, вони ділилися з вами своїми сподіваннями?

Єдиного, чого вони очікують - розуміння. У всіх своїх виступах я дякувала нашій армії за те, що вона   не почала війну проти свого народу у Києві і не виконувала злочинні накази, що вона зберегла Крим, цей райський куточок, і не влаштувала те, що від них очікували провокатори – другу Абхазію. Я казала їм, що вся Україна за них вболіває.  Звичайно, вони дуже подавлені, їх принижували у Криму, жорстоко до них ставилися, але вони незламні духом і це відчувається у спілкуванні і саме тому вони найбільше дякували за розуміння.

Ми привезли їм багато подарунків: повний мікроавтобус з продуктами, необхідними речами для побуту прибув з Черкаської області; окремі доброчинці передали для моряків електрочайники та праски (жителі сіл Шполянського району Черкаської області, колектив ТОВ «ІНТЕРПАП»); прихожани православних церков передали святкові кошики з пасками та крашанками (Володимирський собор, церква Миколи Святоші м.Києва, Свято-Покровський храм м.Боярка Київської області); окремі громадяни – слухачі Українського радіо передали свої пожертвування для військовослужбовців.

Чи багато українських митців активно спілкуються з військовими і готові їхати у такі тури?

Ми – це перша черга людей, які поїхали. Знаю, що й деякі співаки зараз туди поїдуть, а от театральні актори в це не включалися, а дарма,  адже зараз вирішується доля України. Ми ж виступали біля крейсера «Сагайдачного». Руслана Лоцман привезла солдатам ніжні послання від студенток Корсунь-Шевченківського педучилища. Хлопці як взялися за ці листи, вони не могли відірватися від них, адже в кожному  з них – освідчення…

Ви активно брали участь і в подіях на Майдані у Києві, тепер їздите по військовим частинам, а що взагалі зараз можуть зробити митці?

Митці повинні втручатися, підтримувати, їхати зі словом до людей. Мені жахливо, що в Росії митці підписали цього листа про підтримку дій Путіна і серед них багато моїх духовних друзів. Я не уявляю що їм треба було сказати, щоб вони підписали такий лист. Але Путін – це ще не Росія. Є й ті, хто не підтримав. От з Макаревича за підтримку України зняли всі звання – так він буде цим пишатися - це найкраща його нагорода.

На вашу думку, після зустрічей з військовими, на що нам варто сподіватися?

Повернення в Радянський Союз ніколи не буде – це не можливо. Спокій повернеться в Україну. Господь поклав на нас велику місію. Він великі випробовування посилає тим, кого любить. Ми маємо створити ідеальну богоугодну державу, яка потім за собою поведе увесь світ.  Небесна сотня нам допоможе. Вона своїми душами відкрила нам канал до Бога.


Прес-служба «Ліги Культури»

Київ, 07 травня 2014 року

fb     yt

Ми використовуємо файли cookie для покращення роботи сайту та оцінки використання його вмісту. Залишаючись на сайті Ліги Культури, Ви тим самим даєте згоду на використання нами файлів cookie.
Ok