Шановний Сергію Володимировичу!


Звертаємося до Вас у справі відзнаки Президента Української Народної Республіки в екзилі, яка включає клейнод Гетьмана Івана Мазепи.

Останній Президент УНР в екзилі Микола Плав’юк 1992 р. передав раритет разом з іншими офіційними атрибутами УНР Президенту України Леонідові Кравчуку.

Реліквії переходили до наступних Президентів України, зберігаючись в орденській коморі Адміністрації Глави держави. Відзнака Президента УНР та клейнод Гетьмана Івана Мазепи були виставлені, зокрема, у приміщенні Верховної Ради України під час інавгурації новообраного Президента України у січні 2005 р.

Микола Плав’юк до останніх днів свого життя переймався станом збереження клейнода Гетьмана Івана Мазепи і за тиждень до смерті в березні 2012 р. просив своїх найближчих друзів опікуватися долею пам’ятки.

З огляду на події в країні просимо підтвердити факт наявності реліквії в Адміністрації Президента України і сприяти використанню її в рамках державного протоколу як символу спадкоємності українського державотворення трьох епох.

          Президент ВГО «Ліга Культури»            Голова Блакитного Щита України

          Людмила АВЕСКУЛОВА                           Микола ЯКОВИНА

Київ, 22 травня 2014 року

fb     yt

Ми використовуємо файли cookie для покращення роботи сайту та оцінки використання його вмісту. Залишаючись на сайті Ліги Культури, Ви тим самим даєте згоду на використання нами файлів cookie.
Ok