На передодні дня українського кіно у Києві на вул. Василя Липківського, 27/5 колишня вул. Урицького) зусиллями учасників ВГО «Ліга Культури» було відкрито меморіальну дошку, присвячену видатній актрисі, заслуженій артистці України Марії Капніст з нагоди її столітнього ювілею. Саме на цій вулиці, в будинку номер 13 жила  Марія Ростиславівна.

Ця подія відбулася завдяки друзям Марії Капніст (серед яких Людмила Авескулова, народна артистка України Раїса Недашківська, настоятель кафедрального Володимирського собору УПЦ КП отець Борис (який освятив дошку), Олена Леонтович, Андрій Сорокін), які були близькі з нею і під час її життя і які опікуються збереженням пам’яті про неї і після її трагічної загибелі. Президент «Ліги Культури» Людмила Авескулова, яка є автором меморіальної дошки, на відкритті розповіла, що до цієї події вони готувалися два роки. Незважаючи на те, що зараз дуже не проста ситуація в країні, дошку вдалося відкрити в ювілейний рік.

Від інших меморіальних дощок вона відрізняється тим, що на ній відображена сама суть графині Марії Капніст, її характер і те, що попри важку долю, вона залишалася справжньою аристократкою в житті. Дошка унікальна ще й тим, що вона єдина у Києві, створена за технікою флорентійської мозаїки.

Голова Державного агентства України з питань кіно Пилип Іллєнко та Голова Національної спілки кінематографістів України Сергій Тримбач в своїх виступах з глибокою повагою поділилися з присутніми спогадами і почуттями, пов’язаними з цією видатною акторкою і надзвичайною особистістю. Зокрема, Пилип Іллєнко сказав, що фільми Марії Капніст – це наша історія, на якій виростав і він і більшість наших сучасників.

Режисер Віктор Гресь у своїй промові згадав незабутні моменти співтворчості з Марією Капніст у своєму фільмі «Нові пригоди янки при дворі короля Артура», де вона знялася у декількох ролях, включаючи і чоловічу, що свідчило про її багатогранний талант перевтілення.

На відкриття з Харкова приїхала донька Марії Капніст, Радислава – керівник фонду «Пам’яті Капністів». Для неї це ще один яскравий прояв глибокого вшанування пам’яті славетного роду Капністів, до якого належала Марія Ростиславівна.

Kapnist 1

Kapnist 2

Kapnist 3

Kapnist 4

Прес-служба ВГО «Ліга Культури»

Київ, 12 вересня 2014 року

fb     yt

Ми використовуємо файли cookie для покращення роботи сайту та оцінки використання його вмісту. Залишаючись на сайті Ліги Культури, Ви тим самим даєте згоду на використання нами файлів cookie.
Ok