У вівторок, 21 травня, у столичному Будинку кіно відбувся вечір пам’яті видатного кінорежисера Олександра Аскольдова.

Вечір пам’яті «Олександр Аскольдов. Невідоме…» організовано ВГО «Ліга Культури» спільно з Національною спілкою кінематографістів України. Ведуча вечора – народна артистка України Раїса Недашківська.

У залі були присутні друзі і колеги Олександра Яковича. Вдова митця Світлана Аскольдова направила учасникам заходу листа з вітанням і подякою за пам'ять про кінорежисера, чия творча діяльність була тісно пов’язана з Україною.

Олександр Якович Аскольдов – радянський російський кінорежисер. Кавалер ордена «За заслуги» III ступеня (Україна, 2008)
Народився в 1932 р., дитинство провів у Києві, де в 1937 році заарештували його батька, Якова Лазаровича Аскольдова, а пізніше і матір.
Здобув філологічну освіту, згодом закінчив аспірантуру Літературного інституту ім. Максима Горького. Працював у системі органів Міністерства культури СРСР.
В 1966 року закінчив режисерське відділення Вищих курсів сценаристів і режисерів. Того ж року в Кам'янці-Подільському зняв фільм «Комісар», який одразу було заборонено комуністичною цензурою. Після заборони фільму звільнений з кіностудії імені Максима Горького з формулюванням «професійно непридатний», виключений з КПРС і позбавлений можливості працювати за фахом.
Після зняття заборони (1988 р.) і виходу на екрани фільм «Комісар» здобув декілька престижних кінопремій, зокрема, Гран-при міжнародного кінофестивалю у Кемпері (1988 р.) і приз «Срібний ведмідь» міжнародного кінофестивалю у Західному Берліні (1988 р.).
Останні роки життя викладав у кіношколах та університетах Німеччини, Швеції, Англії та Італії. Видав кілька книг.
Пішов з життя у 2018 р. Похований у Швеції.

Прес-служба «Ліги Культури»

askoldov letter askoldov01 askoldov02

 

  

fb     yt

Ми використовуємо файли cookie для покращення роботи сайту та оцінки використання його вмісту. Залишаючись на сайті Ліги Культури, Ви тим самим даєте згоду на використання нами файлів cookie.
Ok