Соціокультурний прогрес України неможливий без консолідації суспільства навколо державних символів. На цьому наголосила сьогодні президент ВГО "Ліга культури" Людмила Авескулова в ході засідання "круглого столу" "Змістовність державних символів як ціннісний орієнтир соціокультурного прогресу України", що відбулося в УКРІНФОРМі.

В обговоренні теми взяли участь виробники медіапродукту, психологи, культурологи, педагоги, представники громадських об'єднань, повідомляє кореспондент агентства.

Пристрасті, які розгорталися навколо символіки незалежної держави на початку 90-х років, не згасли, а навпаки, породили ще більше запитань і суперечностей, зазначила вона. "Народ виростає в націю, коли він свідомо розбудовує свою державу, коли він пізнає і творчо розвиває споконвічну традицію, втілює ідеальні горизонти в життєвий простір країни", - сказала Л. Авескулова.

Учасники засідання погодилися з тією точкою зору, що нинішні символи, зокрема державний герб та гімн, потрібно розглядати як проміжний варінт. На думку Олескандра Шокала, голови ВГО "Українська взаємодомога", для відпрацювання сутнісної перспективи потрібна система ціннісних, духовно соціальних орієнтирів. "Символіка - це програма майбутнього", – наголосив він.

Диспуту передував перегляд науково-популярної стрічки "Пристрасті навколо символіки", створеної на студії "Київнаукфільм" 1991 року.

Валерій Барский, УКРІНФОРМ

fb     yt

Ми використовуємо файли cookie для покращення роботи сайту та оцінки використання його вмісту. Залишаючись на сайті Ліги Культури, Ви тим самим даєте згоду на використання нами файлів cookie.
Ok