В рамках ІХ Міжнародного фестивалю документальних фільмів «Кінолітопис», присвяченому 65-річчю Перемоги у Великій Вітчизняній війні, Всеукраїнська громадська організація «Ліга Культура» 28 квітня 2010 року провела відкритий круглий стіл на тему: «Культура миру – основна складова соціокультурного прогресу».

Захід відбувся за сприяння Інституту екогігієни і токсикології ім. Л.І. Медведя МОЗ України (ЕКОГІНТОКС ) в рамках проекту «Соціокультурний прогрес України через інформаційний простір», впровадження якого «Ліга культури» здійснює із 2007 року.

Метою круглого столу «Культура миру – основна складова соціокультурного прогресу» було обговорення широкого кола питань, пов’язаних з формуванням культурного простору для сприятливих умов розвитку моральної культури та моральнісної свідомості в суспільстві. Дослідження та посилення культури миру – пріоритетні завдання «Ліги Культури». Організація є послідовником світової концепції «Культура миру», визначеною ООН та ЮНЕСКО в 90-ті роки, і втілює її в своїй проектній діяльності (розробка пропозиції концептуальної ідеї Міжнародного центру миру «Арсенал миру», пропагування миротворчої місії України у ЗМІ тощо).

До обговорення відкритого круглого столу долучилися режисери-кінодокументалісти з України, Росії та Придністров’я, представники громадських організацій, експерти «Ліги Культури».

Олена Ліщинська, кандидат психологічних наук, старший науковий співробітник Інституту соціальної і політичної психології, експерт «Ліги Культури», зосередила увагу учасників круглого столу на проблемі культури миру в історичному контексті, зокрема в площині переходу від активних відкритих військових конфліктів та війн, до ведення протистояння в інших площинах – зокрема в економічній та інформаційній. Згідно із цього, як вважає пані Ліщинська, протистояння в світі вийшло на рівень ідеологічних конфліктів. Отже, дана проблематика потребує більш ретельного вивчення та делікатного вирішення в рамках дискурсу світової спільноти.

Говорячи про особливості примирення та про проблеми передачі історичної пам’яті поколінь, доктор філософських наук, професор, експерт «Ліги Культури» Віктор Малахов зазначив: «Нам потрібна не просто пам’ять про події війни та вшанування загиблих. Війна – це втрата моралнісності. Нам потрібне усвідомлення. Пам’ять, яка спроможна повернути нас до проблематики ідентичності нашого моральнісного світу, нашого суспільства. Для новітньої епохи постає питання, що ж ми отримали саме після війни: що ми здобули, а що – втратили. І саме в цьому контексті потрібно замислюватися над вшануванням та святкуванням певних історичних подій».

Віце-президент Ліги з питань освіти, кандидат педагогічних наук, доцент Віра Зоц не оминула питання проблематики культури миру в процесі виховання молодого покоління та формування більш сучасної концепції розуміння «війни та миру» в навчальних закладах в поєднанні із традиційними цінностями та досвідом старшої генерації. 

Підбиваючи підсумки дискусії, яка відбулася в рамках круглого столу, Президент «Ліги Культури», інтегратор круглого столу Людмила Авескулова визначила проблематику культури миру в рамках роботи ЮНЕСКО і запропонувала розширити та втілювати нові аспекти в питаннях війни та миру з огляду на  сучасні реалії. «Культура миру – світова концепція, ЮНЕСКО запропонувало її розглядати «від культури війни до культури миру». Ми наскільки це можливо, хотіли б звернути увагу людства на неприпустимість та суперечність поєднання понять культури та війни. Можна користуватися технологією, але поєднувати процес творіння та процес нищення – недоречно і є нічим іншим як підміною понять. В контексті поставлених нами задач ми б хотіли провести не одну зустріч і не одне обговорення для того, щоб сформувати позицію і запропонувати ЮНЕСКО переглянути концепцію в контексті тільки як процесу творення», -   зазначила Людмила Іванівна.

До обговорення долучились Микола Проданчук, Лариса Єфименко, Наталія Голуб, Яків Каллер, Наталія Мірошниченко, Костянтин Шамін,  Людмила Михайлевич, Вадим Єрмоленко, Євгеній Цимбал, Михайло Левченко, Леонід Мужук, Ніна Топішко, Олена Завгородня,  Наталія Бондаренко,  Валентина Єрмолова, Світлана Михайлова, Людмила Олександрова, Оксана Чепелик, Валерія Тулис, Юлія Єловікова, Антон Ружицький, Ольга Вронська.

Учасники визначились з проблематикою, яку важливо винести на обговорення на наступних засіданнях круглого столу, а саме: причини і наслідки декультуризації, межі толерантності, механізми переходу до реальної культури миру, проблема підтримки творчої молоді, соціальна реклама та інші. 

Стенограма круглого столу .

Прес-служба

 

fb     yt

Ми використовуємо файли cookie для покращення роботи сайту та оцінки використання його вмісту. Залишаючись на сайті Ліги Культури, Ви тим самим даєте згоду на використання нами файлів cookie.
Ok