Продовжуючи розгортання теми культури миру як основної складової соціокультурного прогресу, фундатори “Ліги Культури” організували засідання інтелектуального кола з кінорежисером, автором легендарного “Комісару” Олександром Аскольдовим.

 В засіданні, яке відбулось 21 травня в мистецькій Галереї Інституту екогігієни і токсикології, також брали участь Світлана Аскольдова, Раїса Недашківська, Людмила Авескулова, Микола Проданчук, Віра Зоц, Оксана Авескулова та Оксана Доброгорська. 

Обговорюючи тему війни та перемоги у творах мистецтва, учасники засідання навели маловідомі факти з подій Великої Вітчизняної війни, коли на фоні нелюдяної боротьби яскраво проявлялась людяність.

- Хочеться, щоб була самодисципліна пам"яті, щоб ми нашу історію осмислили всерйоз, – зауважив Олександр Аскольдов. – Правдою про війну треба займатися історикам, філософам, людьми з чистим серцем. Нинішнє покоління має зрозуміти, що відбувалось, і взяти моменти етичного подвигу. Відкинути все — можна, однак це не є повчально для майбутнього.  

Згадуючи героїв минулих епох, Олександр Якович сказав, що сьогодні хотів би бачити на всіх щаблях суспільної драбини особистостей, котрі готові віддати свої знання і серце культурі та людям.

- Люди у нас справді чудові, – ділиться враженнями кінорежисер після поїздки місцями зйомки свого фільму. – Ми дві доби провели на Херсонщині і я схвильований: яка працелюбність, яка моральна чистота, яке вміння з нічого створити подібність добробуту життя. Вони знайшли людяний підхід до всіх проблем. Я з цим так мало зустрічався. Іноді думаєш, що таких порухів душі і розуму більше не існує. 

- Коли говоримо про минуле, маємо знати, як іти в майбутнє, як вибудувати для себе систему цінностей і щоб ці цінності були дієвими, а не абстрактними, щоб з ними реально можна було виживати і захищати своє право бути етичним, – зауважила Людмила Авескулова. – Йде дивна війна, коли треба відстоювати територію порядності, територію честі і справедливості, тому вкрай важлива задача – навчитися відстоювати це системно.

Олександр Аскольдов підтримав ініціативи “Ліги Культури”, спрямовані на поширення людяності та культури миру, і відтепер представлятиме громадську діяльність організації на міжнародному рівні.

Учасникам інтелект-кола експерт “Ліги Культури”, директор Інституту екогігієни і токсикології Микола Проданчук розповів про факт подарунку Президенту Росії живописного полотна “Маршал Перемоги”  в честь 65-ліття Параду Перемоги, який відбудеться незабаром у Москві. Картину створено в рамках проекту Опікунської ради Студії військово-історичного мистецтва України, яку очолює Микола Георгійович, Народним художником України Іваном Холоменюком та Заслуженим художником України Андрієм Холоменюком. На полотні зображений момент Параду Перемоги 24 червня 1945 року на Червоній площі у Москві.

Прес-служба

 

fb     yt

Ми використовуємо файли cookie для покращення роботи сайту та оцінки використання його вмісту. Залишаючись на сайті Ліги Культури, Ви тим самим даєте згоду на використання нами файлів cookie.
Ok