Викладання мистецтва і мистецтво викладання... Таку назву мала доповідь  вчителя історії Дніпропетровської вальдорфської школи Тетяни Нечитайло, яку вона презентувала на міжнародній конференції «Розвиток вальдорфської педагогіки у світі і її вплив на педагогічне мистецтво».

Конференція відбувалась в Дніпропетровському університеті  економіки і права ім.Альфреда Нобеля, за участю представників Європарламенту, представників науково-педагогічних спільнот України, Росії, ряду країн Західної і Східної Європи. Учасниками конференції були також колишні випускники Дніпропетровської вальдорфської школи, а також батьки учнів. На конференції було презентовано 10 доповідей, які активно обговорювались учасниками конференції.

Головні результати цього обговорення такі:
1.Світовий досвід діяльності вальдорфських шкіл доводить актуальність його для постіндустріальних суспільств.
2.Вальдорфська педагогіка має великі можливості для розвитку учнів в гармонії  інтелекту, волі і почуттів. Виховує самостійність, відповідальність і толерантність.
3. Впровадження вальдорфської педагогіки в Україні відбувається повільно і протирічно. Хоч і підтримується науковцями, але не має підтримки влади, за виключенням Дніпропетровська і Кривого Рогу, де вальдорфські школи є державними. Дуже складно приживається вальдорфська школа у Києві. Досить сильною є школа «Ступені» в Одесі, але вона приватна.

З 2013 року в Україні запроваджується  «Тест загальної навчальної компетентності» для випускників шкіл. Він досліджує здатність учнів  мислити логічно і самостійно для прийняття рішень в умовах обмеженого часу. Цей підхід наближує нас до кращих світових стандартів освіти. І саме на такі завдання спрямовано навчання у вальдорфській школі. Тому її ідеї і методика набувають особливої актуальності.

Прес-служба «Ліги Культури»

Дніпропетровськ, 2 травня 2012 року

fb     yt

Ми використовуємо файли cookie для покращення роботи сайту та оцінки використання його вмісту. Залишаючись на сайті Ліги Культури, Ви тим самим даєте згоду на використання нами файлів cookie.
Ok