15 червня було проведено підбиття підсумків Всеукраїнського історико-літературного конкурсу «Хрестителі Київської Русі. 1000-річчю заснування Софії Київської присвячується».

Конкурс був проведений задля збереження пам’яті про одну з найславетніших подій в історії України-Русі. За словами організаторів, він покликаний сприяти вихованню патріотичного, толерантного молодого покоління, яке з вдячністю та повагою ставитиметься до визначних  історичних постатей.

В конкурсі взяли участь діти та молодь позашкільних, середніх загальноосвітніх навчальних закладів, професійно-технічних закладів освіти, вищих навчальних закладів I - IV рівнів акредитації, віком від 12 до  21 років як з України, так і з інших країн. Для участі в конкурсі ними був створений твір, оформлена світлина та заповнена анкета учасника. В процесі підготовки конкурсного завдання учасники були залучені до пошуково-дослідницької роботи.  Також вони самостійно організовували програму культурного відпочинку з метою отримання цінної інформації та використання її в своїх роботах.

До складу журі конкурсу увійшли: Корнієнко В’ячеслав Васильович, кандидат історичних наук, провідний науковий працівник відділу науково-історичних досліджень  заповідника «Софія Київська»; Оганесян Олена Михайлівна – заступник голови правління Вірменського товариства культурних зв’язків «АОКС», Голова організаційного комітету Конкурсу; Божко Олександр Іванович – Перший надзвичайний та уповноважений посол України в Республіці Вірменія, а також Авескулова Людмила Іванівна – Президент «Ліги Культури». Головою журі була призначена Нікітенко Надія Миколаївна  – доктор історичних наук, професор, заслужений працівник культури України, завідувач відділу науково-історичних досліджень Національного заповідника «Софія Київська».

photo1

При оцінюванні перевага надавалась самостійним дослідженням, у  яких поряд з інформацією про історію, архітектуру, монументальний живопис та графіті  Софії Київської, а також про маловідомі факти життя й індивідуальні риси  членів княжої родини у формі художньо-публіцистичного, науково-популярного твору, наукового дослідження, есе тощо, були представлені особисті враження, спостереження та висновки автора роботи щодо доленосного етапу в становленні християнства як державної релігії  в Київській Русі.

Виставка кращих робіт та додатків конкурсу, які були відзначені членами журі, буде проходити 15-22 вересня 2011 року в «Хлібні» Софії Київської під час урочистостей відзначення 1000-річчя заснування Софійського собору.

Прес-служба «Ліги Культури»

Київ, 15 червня 2011 року

fb     yt