Представником «Ліги Культури» в Харківському регіоні є громадська організація «Фонд пам’яті Капністів», якою проводиться активна діяльність по збереженню української та світової культурної спадщини.

За словами керівника регіонального центру Ліги Олексія Олександровича Іваницького, на даний момент головним проектом є реставрація родового кладовища Капністів в Обухівці. У перспективі –  реконструкція центру цього села і будівництво православного Храму; реставрація «Будинку Іваницьких» поблизу с. Гайдари Зміївського району та внесення його до реєстру пам'яток історії. Разом з цим ведеться розробка проекту зі створення міжнародного наукового центру з вивчення та практичного використання біосфери заплави ріки Сіверський Донець на базі біостанції Харківського національного університету ім. Н.В. Каразіна та Національного природного парку «Гомільшанські ліси».

Також планується реконструкція «Будинку А. Герцик і Д. Жуковського» в Судаку і створення в цьому будинку літературно-меморіального музею їх пам’яті.

«Фонд пам’яті Капністів» співпрацює з козацьким полком імені І. Сірка. Спільні дії направлені на іменування харківської ЗОШ № 59 на честь козацького полководця та встановлення його бюсту у приміщенні школи.

Продовжується робота над проектом, ініційованим Фондом, зі встановлення пам'ятної дошки на місці масового розстрілу мирних харків'ян карателями СС у березні 1943 року.

Прес-служба «Ліги Культури»

Харків, 16 листопада 2011 року

fb     yt