25 жовтня 2012 року за ініціативи Координаційної ради Всеукраїнського громадського руху «За чесні та гідні вибори» та кафедри парламентаризму та політичного менеджменту Національної академії державного управління при Президентові України відбувся Всеукраїнський Форум «За чесні та гідні вибори».

 

Учасники Форуму: члени Координаційної ради Всеукраїнського громадського руху «За чесні та гідні вибори», до якої ввійшли 28 громадських освітянських, правничих, адвокатських організацій, їх регіональні представники з Вінницької, Івано-Франківської, Кіровоградської, Київської, Львівської, Полтавської, Тернопільської Харківської та ін. областей; Національної правової палати України, Союзу адвокатів; народні депутати України, представники міжнародних громадських організацій, проектів і програм;  міжнародні, вітчизняні експерти; науковці кафедри парламентаризму та політичного менеджменту Національної академії державного управління при Президентові України, Чорноморського державного університету ім. П.Могили,  Центру перспективних соціальних досліджень Міністерства соціальної політики України та НАН України, викладачі, докторанти, представники засобів масової інформації.

На Всеукраїнському форумі  були оприлюднені:

- розроблені членами Координаційної ради Всеукраїнського руху «За чесні та гідні вибори» та науковцями кафедри парламентаризму та політичного менеджменту проекти:

ü  Кодексу Поведінки суб'єктів виборчого процесу

ü  Зобов'язання дотримання Кодексу Поведінки суб'єктів виборчого процесу

- пропозиції:

ü  з удосконалення виборчого законодавства щодо морально-етичної поведінки та професіоналізації суб’єктів виборчого процесу

ü  створення на базі Всеукраїнського Руху «За чесні та гідні вибори» постійно діючої відкритої платформи для публічного обговорення, моніторингу, експертної оцінки проблем виборчих перегонів в Україні

- Звернення до виборців та лідерів політичних партій

- Резолюція Форуму.

У вступному слові:

  1. Валентина Гошовська, доктор політичних наук, професор, завідувач кафедри парламентаризму та політичного менеджменту, зазначила, що:

 - для чесних та гідних виборів до парламенту України створена достатня нормативно-правова база, яка відповідає європейським демократичним стандартам, визначеними Декларацією про критерії вільних і чесних виборів, ст. 71  Конституції України та  визнаним парламентською більшістю і опозицією закону України  «Про вибори народних депутатів» від 17.11.2011 р.;

- існує чітка позиція і вимога Гаранта Конституції - Президента України щодо забезпечення чесної та прозорої виборчої кампанії;

- цих правил мають дотримуватися всі суб’єкти виборчого процесу - суспільство, влада, опозиція, кандидати у народні депутати України, і всі суб’єкти виборчого процесу відповідальні за недопущення порушень виборчого законодавства;

- упереджена оцінка майбутніх виборів як нелегітимних, яка існує у суспільстві, не є проявом демократії, а є певною загрозою і викликом для державотворення в Україні.

  1. Василь Костицький, голова Національної експертної комісії України з питань захисту суспільної моралі, д. юр. н, проф., наголосив на моральних аспектах виборчого законодавства;
  2. Хід виборчої кампанії 2012 відповідає основним принципам демократичних виборів - загального,рівного тапрямого виборчого праві, вільних виборів та таємного волевиявлення. Такий висновок на основі моніторингових досліджень та узагальнень зробив Ростислав Марчук, кандидат юридичних наук.

Учасники круглого столу прийняли:

ü  Кодекс Поведінки суб'єктів виборчого процесу

ü  Зобов'язання дотримання Кодексу Поведінки суб'єктів виборчого процесу,

створили на базі Всеукраїнського Руху «За чесні та гідні вибори» постійно діючої, відкритої платформи для публічного обговорення, моніторингу, експертної оцінки проблем виборчих перегонів в Україні.

За результатами обговорення було прийнято Резолюцію  Всеукраїнського форуму та Звернення до виборців та лідерів політичних партій.

fb     yt

Ми використовуємо файли cookie для покращення роботи сайту та оцінки використання його вмісту. Залишаючись на сайті Ліги Культури, Ви тим самим даєте згоду на використання нами файлів cookie.
Ok