На Рівненщині у санаторії “Червона калина” зібралися справжні патріоти з усієї України

З 13 по 16 грудня у відомій всеукраїнській здравниці зібралися справжні патріоти, поціновувачі української пісні та народних традицій. Незважаючи на морози та заметілі, до санаторію “Червона калина” з”їхалися представники із 17 областей України: Запоріжжя й Буковини, Хмельниччини й Харківщини, Сумщини й Черкащини, Київщини та Івано-Франківщини, Луцька, Луганська, Рівного…  Серед них фольклорні колективи “Вишенька”, “Криниця”, “Калина”, солісти  й танцювальні ансамблі. Їхні виступи оцінювали представники професійного журі: народна артистка України, солістка Рівненської філармонії Наталія-Марія Фарина, режисер кіно й телебачення, президент Всеукраїнської громадської організації «Ліга культури» Людмила Авескулова, відомий диригент, хормейстер, художній керівник Заслуженого народного ансамблю пісні і танцю України «Дарничанка»,  професор КНУКіМ Петро Андрійчук, генеральний директор телеканалу «ТОНІС» Олександр Бутко,  зберігач «Рушника Національної Єдності», президент Міжнародного благодійного фонду «Український рушник» Микола Степаненко. Переможці конкурсу, що змагалися у номінаціях “Народна пісня”, “Сучасна популярна пісня”, “Розмовний жанр” та «Народний танець» отримали цінні подарунки та особливий приз – відпочинок протягом десяти днів у санаторії “Червона калина”, який гостинно надав головний лікар санаторію і непересічна творча особистість Микола Сивий. Але про все по порядку. 

Відкрився фестиваль 13 грудня Андріївськими вечорницями. Господиня вечора - аспірантка  кафедри та постановки голосу Інституту мистецтв Національного педагогічного університету імені Михайла Драгоманова Руслана Лоцман (учениця Ніни Матвієнко)  підготувала для гостей фестивалю автентичне дійство з давніми традиціями та обрядами - калитою, ворожіннями, танцями та співами. Спеціальними гостями урочистого відкриття фестивалю стали минулорічні тріумфатори - народний  аматорський хор «Зоря» агрофірми імені Плютинського. А також автор своєрідного гімну  фестивалю - пісні “Червона калина” Василь  Радченко та  самородок із Луганщини Анатолій Васильців, який минулого року полонив усі серця своєю ліричною авторською піснею “Сердечна порада”.

« - Для мене стало відкриттям, що багато наших учасників, зокрема зі Східної України, взагалі не знали, що таке Андріївські вечорниці, - розповідає  художній керівник Фестивалю, Руслана Лоцман. – Ми вирішили показати традиційні українські гуляння. Учасники і гості фестивалю мали змогу не лише ознайомитися з ними, а й  взяти участь: кусати Калиту, їздити на коцюбі, бути калитинським чи коцюбинським, а також поворожити на балабушках. Приємно, що це викликало величезний інтерес як серед дітей, так і серед дорослих учасників. Сподіваюсь, що вони ділитимуться враженнями  на своїх малих батьківщинах, і виступатимуть продовжувачами народних традицій. Ми плануємо кожного року влаштовувати традиційні вечори до різних свят. Можливо, наступного року це будуть гуляння, приурочені до зустрічі весни.» 
Усіх учасників фестивалю об’єднали національні символи: учасники створили карту України, відзначивши на ній гронами калини свої міста, а також започаткували Рушник фестивалю – вишивши калинове гроно.
« - Наш колектив пенсійного віку, і ми довго думали, чи варто нам їхати так далеко, в іншу область, та ще й за таких складних погодних умов. Але ж так хотілося презентувати свою творчість за межами свого району, поділитися досвідом, поспілкуватися з однодумцями. Фестиваль “Червона калина” став для нас не лише конкурсом, а й клубом справжніх патріотів. Тут ми розважалися на вечорницях, співали пісень, знайомилися,  відвідували майстер-класи, які провели відомий хормейстер Петро Андрійчук, режисер кіно й телебачення Людмила Авескулова, вдосконалювали майстерність вишивання разом із Тамарою Степаненко. Фестиваль надихнув мене вишити перші квіти на новому фестивальному Рушнику. Сподіваюсь, що протягом року до цього долучаться усі учасники фестивалю, і ми матимемо свій неповторний оберіг фестивалю», - мріє керівник народного колективу “Калина” із Дніпропетровщини Людмила Тума.
 
Головна інтрига фестивалю розгорнулася під час конкурсного дня. Учасники не на жарт хвилювалися перед виступами. Кожен підготував по два номери, які мав якнайкраще презентувати перед журі. Але вже на репетиції фаворити були очевидні. Ними стали, як не дивно, наймолодші учасники - восьмирічні Аня Мацюк із Хмельниччини та Роман Ілляшенко із Черкащини. Маленький хлопчик із скуйовдженим волоссям вмить перевтілювався у справжнього артиста, коли починав розповідати гуморески Степана Руданського, Павла Глазового та сучасних авторів. На сцені Ромчик не по-дитячому жартував на дорослі теми у гуморесках “Матильда”, “Дід дивиться телевізор”. Глядачі реготіли, а члени журі одноголосно виставили юному таланту найвищі бали.

« - Роман у нас дуже артистичний хлопчик, сам почав вчити гуморески і розказувати  у сімейному колі, - розповідає бабуся хлопчика Лідія. – Зараз вже став таким популярним, що за три місяці мав аж 89 виступів, брав участь у багатьох конкурсах, навіть пройшов кастинг у шоу “Україна має талант”. Сподіваюся, що його оцінить вся Україна».

Перше місце у розмовному жанрі з Романом розділила Тетяна Поліщук – студентка Житомирського інституту медсестринства. 17-річна майбутня медсестра пише вірші з глибоким змістом. Її авторська композиція у власному виконанні «Кохання кольору вірності» викликала сльози на очах журі.
« - Вірші Тетяни разом з її зворушливим, ніжним виконанням викликають непідробні емоції, - вважає член журі, президент Всеукраїнської громадської організації «Ліга культури» Людмила Авескулова. – Ця дівчина вразила нас своєю щирістю, глибоким змістом поезії і оригінальністю. Сподіваюсь, на Тетяну чекає велике творче майбутнє».

А щоб це майбутнє стало реальністю, Людмила Авескулова вручила Тетяні грошову премію на видання першої поетичної збірки. Друге місце у розмовному жанрі за рішенням журі виявилося вакантним, а третє посів майбутній режисер, студент ІІІ курсу Чернівецького училища мистецтв Олег Гамаль.

Аня Мацюк отримала від суддів всі “десятки” у номінації  “Сучасна популярна пісня”. Вона вразила бездоганним виконанням ліричної пісні “Ангел” та сучасної “Весна” з репертуару Марії Яремчук. У маленької Анюти співоча вся родина. Дідусі пишуть музику та слова, а їхні сини й онуки виконують твори на сцені. Щоправда, сімейний колектив “РосАнна”, в якому співають хрещені Анюти та її двоюрідний братик, не посіли призового місця. Проте, вразили усіх своїми неповторними сценічними костюмами з використанням національної вишивки, хусток та стрічок.

« - Наша родина не може жити без пісні. Наші батьки пишуть музику і слова, а ми з дружиною і дітьми виконуємо, - каже керівник колективу Руслан Гжегожевський. – Ми об’їздили багато українських і міжнародних фестивалів. Дуже часто нас запрошують до Польщі. Фестиваль “Червона калина” вразив нас усім: високим професійним рівнем світла та звуку, організацією і незабутньою атмосферою. І головне – саме тут наша Анютка стала переможницею. Вона була справді щасливою і не очікувала отримати стільки призів – величезного білого ведмедя, мобільний телефон, грошову винагороду та цукерки! Дякуємо, що подарували свято і дітям, і дорослим!”

До речі,  Аня співала скрізь:  перед репетиціями,  в кімнаті, на прогулянці з дітьми  і навіть у їдальні. А її улюбленою піснею є “Смайл” Джамали.

Всього на декілька балів від Ані відстали Олександр Чишій  (Володимир-Волинський) та Станіслав Семенюк (Івано-Франківщина). 10-річний Станіслав так розчарувався, що збирався одразу ж їхати додому. Довелося довго вмовляти хлопця залишитися на гала-концерт. І він не пошкодував. Члени журі відзначили тонкий смак юного співака, його ще дитячий, але потужний голос, самобутній стиль і непоказний патріотизм. Тож, хлопчик поїхав додому із спеціальною відзнакою та подарунками від громадської організації “Ліга культури”. А дорослі представники цього жанру виявилися лише на третій позиції – автор та виконавець Василь Радченко й  студентка факультету музичного мистецтва Рівненського державного гуманітарного університету Ірина Блащук.

Перемогу у жанрі “Народна пісня” виборола 10-річна Діана Шевчук із Волинської області. Дівчинка вразила своїм акапельним виконанням стародавніх українських творів.

“ - Вона дуже самобутня. І так чисто брала кожну ноту, що я не могла не відзначити її найвищою оцінкою”, - сказала народна артистка України Наталя-Марія Фарина.
 
На жаль, Діанка захворіла й не змогла виступити у гала-концерті,  до якого увійшли найкращі номери фестивалю. Але, безумовно, керівник Діани Алла Опейда може справді пишатися своєю талановитою ученицею.
Серйозна боротьба розгорнулася серед фольклорних колективів. Їх виявилося аж 12. І всі самобутні, з яскравими костюмами  та фольклором, характерним для їхніх областей.

Перше місце у номінації “Фольклорна пісня” (колективи) розділили: дует «Собор» у складі Світлани та Миколи Чайок із міста Кам’янець-Подільський Хмельницької  області та фольклорно-етнографічний гурт «Криниця» (місто  Підгородня Дніпропетровської області). А третє місце розділили ансамблі  “Калина” (Дніпропетровщина) і “Тавричанка” (Запоріжжя).

Відкриттям фестивалю став хореографічний колектив “Лілея” Конотопського центру дитячо-юнацької творчості. Дівчатка показали не лише свої танцювальні таланти, а  й виявилися справжніми моделями. Юні танцюристки взяли участь у показі традиційного та сучасного українського одягу, що спеціально для фестивалю підготували Тамара  та Микола Степаненки. Саме вони є авторами ідеї та зберігачами «Рушника Національної Єдності», який презентували у “Червоній калині”.

« - Рушник – це святиня, оберіг України, - каже його зберігач, член журі Микола Степаненко. – Цей рушник вишивали майстри з усієї України. На ньому – історія нашої країни у знаках та символах. Рушник подорожував Україною, його вітали у діаспорах різних країн, тепер він є символом і Всеукраїнського фестивалю патріотичної творчості  “Червона калина”.

Головний приз фестивалю – десятиденний відпочинок у санаторії, на базі якого вже другий рік поспіль відбувається фестиваль, отримав композитор, автор та виконавець Анатолій Васильців із Луганщини.
« - Анатолій Васильців вже вдруге приїздить на наш фестиваль і вражає своєю творчістю. Торік він отримав першу премію за свою композицію “Сердечна порада”. Слова цієї пісні та майстерне виконання  не залишили байдужими жодного слухача у залі. Ця пісня звучить як гімн сім’ї, родинного затишку. А цього року пан Анатолій представив дві не менш потужні композиції, майстерно виконавши їх під власний супровід на фортепіано. Справжній майстер слова і справжній патріот. Тож віддаючи головну нагороду, судді не мали жодного сумніву, - вважає Голова організаційного комітету Фестивалю Андрій Дрофа. - Сподіваюся, що наступного разу (оргкомітет вже працює над продовженням фестивалю) до нас приїде ще більше учасників - з високим професійним рівнем, українською піснею, словом і танцями».

fb     yt

Ми використовуємо файли cookie для покращення роботи сайту та оцінки використання його вмісту. Залишаючись на сайті Ліги Культури, Ви тим самим даєте згоду на використання нами файлів cookie.
Ok