Зараз люди – ресурс для того, щоб задовольнити чиїсь амбіції

Зараз непростий період для нашої країни, коли кожен хоче пояснити для себе – що ж відбувається і як виходити з цієї ситуації. Що з цього приводу думаєте ви, як президент асоціації, яка має багато напрацювань  у таких питаннях?

Те, що збудовано у нас – це система домінування, де людина -  не суб’єкт, а об’єкт. За рахунок цього у нас все перевернуто і треба все ставити на свої місця. Тому, коли ми створювали Лігу Культури ми хотіли розібратися – що є держава, що є суспільство, і хто ким управляє. Адже всі кризи починаються з  бажання домінувати. Чи то якась група, чи то якась країна хоче когось підкорити. Такий принцип - руйнівний. Він не має нічого спільного з творенням.

Увесь світ зараз влаштований за принципом піраміди. Піраміда – це штучне утворення, щоб корегувати і тримати суспільство під контролем. Там, де виникає напруження і вибухає енергія, піраміда ніби розструктуровується, потім знову збирається в ту ж піраміду, оскільки нема іншої моделі, тільки на верхівку приходять трохи інші. Але за великим рахунком, суть залишається та ж. Демократія – це влада стихій – демонічна влада і перспективи в ній ніякої нема. Наша ж задача, щоб людина пізнала себе і самосвідомо об’єднувалася з іншою людиною. Це – завдання суспільства. На жаль, у нас поняття творчість поєднують з поняття малювання, культури – з художниками.   У нас зараз все збудоване так, що матеріальне ставиться над духовним.

Що потрібно для того, щоб змінити систему держави і чи можливо це? І, головне, чи є бажання у політиків це робити?

Щоб вивести та об’єднати країну – треба все стишити, щоб люди заспокоїлися. Жодна політична група не займалася нашою країною. Ніхто не знає – що таке Україна. Зараз люди – ресурс для того, щоб задовольнити чиїсь амбіції. А де відповідальність? Рівень людей, які є у нашій владі і які не здатні на самопожертву – це боротьба недостойників. Якщо президент іншої країни говорить, що жоден з наших Президентів не займався нашої країною, то, питання, чи він поважає тих хто є, чи він вважає їх маріонетками?

А з чого конкретно має починатися зміна держави?

Спочатку має все початися зі зміни політичної культури. Головні базові основи – це совість, базові чесноти, компетентність та відповідальність. Це – перший рівень. Має повністю змінитися політична свідомість.

Це має відбутися люстрація політиків?

Ніколи помста не приносить дивідендів. На жаль, усі програмують спочатку економіку з цифрами. І ми бачимо де ця економіка – є зріз рейтингу з цифрами по всім їхнім програмах. Можна відразу сказати, що це не вірний шлях. Тож має прийти зміна політичного мислення. Наступне – це соціокультурний прогрес. А це – питання екології, освіти, медицини. І Ліга Культури працювала над всіма цими програмами і я стверджую, що є що запускати в життя. Щодо освіти, то є дуже багато напрацювань, де дитина з народження починає реалізовуватися максимально. Медицина – дуже актуальне питання. Стільки хворих людей, вони всі незахищені, вони жебракують і просять про захист. Невже ті, хто розробляє всі ці реформи не розуміють це? Звичайно розуміють. Просто на це не було запиту. У країні дуже багато талановитих розробок, але це нікому не потрібно було. Тому що більшість політиків не могли навіть охопити проблеми всієї країни. Вони просто рефлексували на виклики.

Це – революція тонкого плану

Ви були на євро майдані, бачили все зсередини, на вашу думку, чи будуть задоволені вимоги майдану, і чи заспокояться люди?

Я відчуваю глибоку шану і глибокий біль, за те, що не могли цих людей врятувати. Адже були сигнали, що можна було зберегти людей і з одного, і з іншого боку, щоб не було кривавої розправи. І влада, і опозиція знали про це, і вона їм була потрібна. Це не просто аморально – це бездушно. Це – революція тонкого плану. Так, міг би бути інший сценарій, але мала бути політична воля. Тому що не можна там, де можна зберегти людей, кинути їх і дати таку розправу. А тепер – цю жертву перетворюють знову в наругу. Формально начебто роздають звання, але вся ж система, проти якої боролися люди, залишається. Ми – з Раїсою Недашківською були на Майдані і бачили, як люди хотіли нового. Так, вони співали бойові пісні, але це тому, що їм треба було утримати їхній бойовий дух і триматися до кінця. Але система, яка пролила кров не за інших, а за самих себе – має піти. Жертва має бути в ім’я добра, а не тому, щоб хтось переміг когось, чи помстився.

Під час подій на євро майдані активно проявив себе «Правий сектор». Чи це справді та організація, яка зараз потрібна Україні і чи є в неї майбутнє?

Коли енергія не йде на творчість, то вона перетворюється в такий агресивний спосіб. Це - нереалізована енергія. У цих сил є своя правда та переконання. Вони й досі знаходяться в стані боротьби. Але це група людей, які завжди будуть чимось незадоволеними. Зараз буде взагалі змінюватися психологія суспільства і ця енергія буде потрібна на зовсім інше. І треба розуміти, що якщо ці люди організувалися, то треба дати вихід їхньої енергії в інше русло.

В Україні сьогодні більше точиться не війна озброєння, а інформаційна війна. І Україна її, на жаль, програє. Чи можна щось змінити в цій ситуації?

На сьогоднішній день українське суспільство не знає світу. Це проблеми інформаційної політики. Тут запускалися лише моделі маніпулювання свідомістю. І зараз все оголилося до того, що ми бачимо як можна маніпулювати інформацією в один чи інший бік. І люди не можуть розібратися. Більше того немає системи вчити людину мислити. У нас цього ніколи не було. Нам лише нав’язували. У школі – не мисліть, а запам’ятовуйте. Людину використовують, як ресурс. Спочатку її використовували під ідеологію, тепер – під наживу, під гроші.

Власне, у  нас ще й держави не було. Ніхто її не будував. Були залишки якихось систем і все. Ви десь бачили концепцію українського суспільства та держави? Ці всі розробки є, але вони  були нікому не потрібні. Тому зараз потрібно їх актуалізувати, дати ім. життя і вони запрацюють. Але на це, знову ж таки, має бути політична воля.

Аня Данько

Київ, 13 березня 2014 року

fb     yt

Ми використовуємо файли cookie для покращення роботи сайту та оцінки використання його вмісту. Залишаючись на сайті Ліги Культури, Ви тим самим даєте згоду на використання нами файлів cookie.
Ok