Він все життя займається фотографією, працював кореспондентом, але на Євромайдан ходив без фотоапарата – там для нього було місце виявлення своєї позиції. Лише 20 лютого він взяв із собою камеру, бо вважав, що тоді мала би бути перемога.

Однак, не зогледівся, як опинився у вирі протистояння і у сонячне сплетіння йому потрапив камінь. Медична служба відтягнула його і надала першу допомогу, але після того він знову не фотографував Майдан. Про очікування, сподівання і сором розповів відомий фотохудожник Слава Маєвський.

На вашу думку, як зараз треба діяти: активно боротися, захищатися зі зброєю, чи вичікувати і чекати допомоги із Заходу?

Я раніше стояв на тому, що варто брати вила і йти в бій. Але тоді, на Майдані 19, 20 лютого ми навіть вил не мали. Тепер я так не думаю. Різких рухів не можна робити, і в той же час спуску не можна давати. От і спробуй знайти золоту середину.

На Сході зараз небезпечна ситуація. Важко у нас мати спеціалістів, які можуть групою провести таку операцію, що знешкодять пів армії. Не зі зброєю в руках, з танками та з бетеерами - так може поводитися лише Росія. До того ж ми не може допустити жодної краплі крові ні з якого боку.

Чому так відбувається? Невже росіяни так не люблять українців?

Не люблять нас, чи не розуміють? Я думаю, що все, що сталося у Криму і Східній Україні – лише по одній причині – керівництво Росії  не любить Україну, українців і українську мову. У мене багато друзів росіян, дуже гарних, я за них би деяким бандерівцям по голові настукав, а там – інша справа. Вони генетично не люблять українців.

Мені соромно за Росію і росіян. На даний момент, у мене таке відчуття, що  я ніколи не вибачу Росії і росіянам. Коли я прочитав список тих культурних діячів, що підтримують такі дії, то я хотів би бути безкультурним. Я вважаю, що росіяни в даному випадку моральні слабаки. Бо не мати своєї власної думки, бажати не добра сусідам – це абсурд. Часи вікінгів пройшли.

На Майдані зараз багато невдоволених діями нової влади. Ви їх підтримуєте?

Сьогоднішній владі я не заздрю. Багато помилок? То поставте себе на їхнє місце. А спробуй покеруй міліцією і армією, якої просто не було. Наша армія за двадцять років не виросла, а останні чотири роки її просто знищували.

Ми жили в СРСР, знали, що на нас ніхто не буде нападати, Союз розпався, а ми так і продовжували думати. Ми ж ні на кого нападати не будемо. І в цьому – величезний плюс українців. Ми вийдемо і терпеливо будемо стояти на майданах. І через це – ми супер нація, яка вийшла на майдан, на мороз. Нашої ж армії не було мабуть для того, щоб зараз за два місяці її зробити кращою, ніж за двадцять.  Коли ще було таке, щоб всі, і мого віку, рвалися в воєнкомат? Мене в армію загнати після того, як я там відслужив, було дуже важко. Тепер у мене таке враження, що старт для нашої армії  дуже добрий.

Як ви бачите подальший розвиток подій?

Я романтик і я щасливий, що я помру романтиком.  Я впевнений, що вже не буде так, як під час помаранчевого майдану – ми не розтринькаємо цю перемогу. Просто піднялася вся країна.  Я тільки бажаю, щоб Схід дозрів до того, щоб не бути рабами.

Якщо відкинути пафос, то слово децентралізація не таке вже й погане. Я не хочу, щоб Президенту країни, якого я оберу, було погано, щоб він себе почував як лісоруб. Він теж повинен кайфувати від свого статусу, посади. А коли кожен регіон буде наводити свій порядок, обирати свого мера – буде легше. Хіба серед шахтарів не було б декілька десятків тих, хто хотів би стати поліцейськими і отримувати за це адекватну зарплату, може навіть вищу, ніж на шахті? Були б, за мови, що вони залишаються чесними і порядними. А так вони звикли, що хтось має ними керувати.

Я маю надію, що все буде добре.  В жодній країні світу стільки священників різних конфесій не молилися за державу, як у нас і тому у нас вимолене наше майбутнє.


Прес-служба ВГО «Ліга Культури»

Київ, 29 квітня 2014 року

fb     yt

Ми використовуємо файли cookie для покращення роботи сайту та оцінки використання його вмісту. Залишаючись на сайті Ліги Культури, Ви тим самим даєте згоду на використання нами файлів cookie.
Ok