Бажаючи побудувати громадянське суспільство в Україні, варто знати, як формувалося і як зараз діє воно у провідних державах. Однією з найрозвиненіших країн у цьому відношенні є США.

 

На сьогоднішній день в Сполучених Штатах існує близько 1,5 мільйона громадських організацій. Через неурядові організації американці об’єднуються для вирішення місцевих проблем, таких як безпека дітей на дорогах, зниження рівня злочинності, покращення роботи шкіл (у США питаннями освіти займаються місцеві органи влади), збільшення прозорості в роботі місцевої адміністрації тощо. Громадські організації займаються і загальнонаціональними питаннями, такими як реформа охорони здоров’я або реформа імміграційного законодавства. Деякі американські громадські організації намагаються вирішувати глобальні питання, наприклад, такі організації, як Асоціація за контролем над озброєннями або Глобальний жіночий фонд. Таким чином, громадянське суспільство через активну діяльність громадян виховує їх єдність і солідарність.

Трохи історії

Американській демократії значно простіше було сформувати громадянське суспільство. Тому в США громадянське суспільство розвивалося через безперешкодне поширення вільних асоціацій громадян, які виникали спочатку в силу слабкості держави, бо вона не могла підпорядкувати їх своїй владі з цілого ряду причин.

Тут зіграли свою роль і слабкий досвід державності, майже повна відсутність "традиційних" форм бюрократії, і постійне зростання території, яку треба було "освоювати" у війнах з індіанцями і сусідами. Потім, у міру посилення державної бюрократії, в американському політичному житті держава вже була змушена пристосовувати бюрократичні інститути під налагодження партнерських, рівноправних відносин з уже вкоріненими в американських політичних традиціях, незалежними організаціями громадян.

Звичайно, велику роль в цьому процесі відіграла наявність в США приватновласницьких в своїй основі промисловості та фермерства, які, відстоюючи свою незалежність від держави та її бюрократії, всіляко такі громадські організації підтримували і створювали нові.

У США формування інститутів громадянського суспільства важко відокремити від становлення в певному значенні незалежного від держави середнього класу власників та інших категорій людей, що входять в цей клас. Високий рівень економіки, демократії, соціальна захищеність людини пов'язані з високою активністю громадян. А це, в свою чергу, можливо тільки при громадянському суспільстві.

В даний час в США більше 70% громадян входять до громадських об'єднань та організацій і понад 50% беруть активну участь у діяльності двох і більше асоціацій.

Стратегія і діяльність громадських організацій

Організації надають послуги

Бюджети громадських організацій можуть вимірюватися тисячами доларів, а можуть і мільярдами доларів залежно від їх розмірів та сфери діяльності. Більшість громадських організацій формує свої бюджети в результаті збору коштів. Фінансування громадських організацій надходить з низки джерел: приватних пожертвувань, членських внесків, продажу товарів та послуг і грантів від міжнародних установ або органів влади

Багато громадських організацій в Америці надають соціальні послуги та гуманітарну допомогу американським громадянам. Американський промисловець XIX століття Ендрю Карнегі заснував фонд для відкриття публічних бібліотек по всій території США. Через 100 років цю традицію продовжив Білл Гейтс, який заснував Фонд Гейтса з метою оснащення тисяч публічних бібліотек комп’ютерами та доступом до Інтернету, що зробило сучасні інтернет-технології доступними для мільйонів американців.

Інші громадські організації, такі як американський Червоний Хрест і Армія порятунку, спрямовують свої зусилля на усунення наслідків стихійних лих і надання гуманітарної допомоги. Такі організації часто підтримуються різними церковними організаціями по всій Америці. Надаючи жертвам домашнього насильства різноманітні послуги і притулок, Національна гаряча лінія для жертв домашнього насильства є ще одним прикладом організації, яка надає допомогу безпосередньо громадянам.

Громадські організації, що займаються експертним аналізом і дослідженнями

Роль інших громадських організацій полягає у проведенні експертного аналізу з основних питань державної політики. Існують громадські організації та мозкові центри, що займаються найрізноманітнішими проблемами, включаючи зовнішню політику і систему управління життям суспільства. Аналіз, проведений американськими мозковими центрами, зачіпає весь спектр політичних проблем.

Громадські організації, що здійснюють контроль над діями влади

Громадські організації в США здійснюють контроль над проведенням виборів і виконанням передвиборних обіцянок, проводять розслідування і викривають факти корупції, а також активно виступають від імені національних меншин. Одна з функцій громадських організацій – моніторинг в судах, де громадяни США стежать за прийняттям рішень.

Наприклад, громадська організація з Міннесоти WATCH вказує свою мету як підвищення ефективності та оперативності судової системи у випадках прояву насильства щодо жінок і дітей. Ця організація – член Національної асоціації програм судового моніторингу, яка забезпечує відповідну підготовку та надає матеріали організаціям у різних штатах. Оскільки американська Конституція гарантує відкритість судів перед громадськістю, члени громадських організацій, контролюючих суди, не відчувають труднощів при отриманні доступу до суду і при спостереженні за подіями в рамках судової справи.

Громадські організації, що відстоюють інтереси своїх членів і суспільства перед владою

Ще одним звичайним для громадських організацій видом діяльності є захист інтересів населення своїх виборчих округів в установах, законодавчих та виборчих органах на всіх рівнях влади. Великі громадські організації використовують свої можливості з мобілізації виборців і збору коштів для впливу на політику. Наприклад, Американська асоціація пенсіонерів – некомерційна недержавна організація для осіб пенсійного віку. У ній зареєстровано 37 млн. членів. Асоціація інформує своїх членів з питань законодавства, що впливає на умови їх життя на пенсії, такі як охорона здоров’я, соціальне забезпечення і закони про пенсії. Вона також лобіює в органах влади штатів і на національному рівні ті питання, які найбільше турбують її членів, наприклад закони про охорону здоров’я та про медичне страхування.

Детальніше тут: Коридори влади >>>


Прес-служба ВГО «Ліга Культури»

Київ, 20 червня 2014 року

fb     yt

Ми використовуємо файли cookie для покращення роботи сайту та оцінки використання його вмісту. Залишаючись на сайті Ліги Культури, Ви тим самим даєте згоду на використання нами файлів cookie.
Ok