Про те, як Буковина переживає події в Україні, чи готова вона до  побудови громадянського суспільства розповів керівник осередку ліги Культури у Чернівецькій області Олександр Гермаківський, юрист.

Різниця в менталітетах Сходу та іншої частини країни у нас буде ще довго

Як сприймають події на Сході та в Криму на Буковині, у Чернівцях. Хоча цей регіон і далеко від зони АТО, але він досить активний.

У нас зараз дуже багато волонтерських рухів. Буковина багато пересилає допомоги солдатам: і бронежилети, і техніку. У нас у мерії відкритий кабінет і телефон для таких волонтерських рухів. Наш регіон, дійсно, дуже активний – багато  наших солдатів воює на Сході. На жаль, багато вже й загинули. Нещодавно у місті був траур, бо 13 наших солдат загинули.

А яке ваше особисте ставлення щодо цих подій, чи задоволені ви діями армії, чи Україна робить все, що від неї залежить на Сході?

Ми маємо захищати нашу Батьківщину новими методами, адже це однозначно агресія. І я вважаю, що ополченців та сепаратистів треба знищувати, адже це, в більшості, наймані вбивці. А з тими силами, які не воюють – домовлятися, щоб жити дружно. Донбас має мати представництво і у Верховній Раді, і у себе в регіоні. Нехай у них буде їхня російська мова. Я теж розмовляю російською на Західній Україні, але не маю через це проблем. Хочуть ходити в свою церкву – нехай ходять, мають своїх героїв – нехай, але треба домовлятися.

Я думаю, що українці на Сході все ж таки відрізняються від українців інших частин країни. Різниця в менталітетах у нас ще буде, але це не так важливо, бо у Франції є різниця між Півднем і Північчю, в Італії також є ці протиріччя. Якщо розібратися, то такі протиріччя є всюди. Тому я спокійно до цього ставлюся. Але мене здивувала і порадувала харківська, кримська молодь, які дійсно є патріотами у російських регіонах.

Фактично люстрація суддів відбувалася, але поміняли шило на мило

Зараз, коли країна мали би перебудуватися, саме час до розбудови громадянського суспільства. І його елементи ми бачимо у допомозі  військовим звичайним людьми, а що можна було б зробити зараз у сфері юриспруденції?

Нормативна база у нас досить добра. Але революція – це лише початок. Це не значить, що треба заспокоїтися і перекласти відповідальність на політиків. Треба діяти самим. Люди мають об’єднувати в громадські організації – за різними напрямками діяльності, регіонам, але вони мають показувати, що вони не байдужі. У нас є Закон про звернення громадян. За яким у термін до місяця мають відповіти на звернення, є Прокуратура, є органи захисту прав споживачів, є купа організацій, які можуть написати ці заяви, головне  - не бути безініціативними, от простий приклад – людина прописується і у жеку вимагають гроші, які не передбачені законом. Це невеликі гроші 20-30 грн, але не треба мовчати, треба писати заяву до  Прокуратуру, у міграційну службу, в міліцію і таким чином покарати жек за неправомірні дії. Це дрібниці, але все починається з цих дрібниць.

У Чернівцях зараз дуже демократична обстановка. У нас новий мер – він молодий, спілкується  з людьми у фейсбуці, налаштований позитивно, губернатор теж демократичний. Всюди у силових структурах є громадські ради. Тобто саме час зараз будувати громадянське суспільство. Його будувати довго, бо треба міняти менталітет громадян, але треба почати, а молодь потім продовжить.

А люстрація суддів відбувається у Чернівцях?

Фактично вона відбувалася, але поміняли шило на мило, бо всі люди там з минулої системи. Так, зараз вони бояться приймати якісь рішення, але люди старої системи заражені вже в голові. І зараз громадськість особливо має контролювати суддів, підключати пресу, людей. Суддів треба, як в Грузії, поставаити в жорсткі умови, бо зараз у них недоторканість і взагалі розхлябаність. Треба їм зробити прозорі кабінети, прослуховування, провокації з хабарами, взяв – до в’язниці. Зараз суддям треба не пряник, а батіг, бо ця гілка влади у нас дуже корумпована і в ній, по суті, нічого не змінилося.

Прес-служба ВГО «Ліга Культури»

Київ, 16 липня 2014 року

fb     yt

Ми використовуємо файли cookie для покращення роботи сайту та оцінки використання його вмісту. Залишаючись на сайті Ліги Культури, Ви тим самим даєте згоду на використання нами файлів cookie.
Ok