Закінчується останній заїзд табору у Пирогово «Родовід Січ». Це повністю меценатський проект  громадського діяча Ігора Дідковського, голови наглядової ради декількох музеїв, зокрема музею Івана Гончара та музею під відкритим небом у Пирогов, одного з авторів Мистецького Арсеналу. Відкритий простір для дітей у заповіднику з щоденними бойовими тренуваннями, майстер-класами, спілкуванням із відомими особистостями, вивченням справжньої української історії став рідним для дійте із зони АТО та дітей тих, хто зараз воює на Сході. Про те, як в серці України діти Сходу вивчають українські пісні, як і кого потрібно виховувати та про вірус українства Ігор Дідковський.

Ідея табору «Родовід Січ» – антитоксичне буття, екосистема буття людини. З дитини людину роблять батьки, Батьківщина і школа. В нашому випадку – ніхто. Батькам та школі ніколи цим займатися, а Батьківщині - тим паче. Діти залишаються самі на себе, тільки те й роблять, що сидять в комп’ютерах та телефонах. В «Родовід Січі» усі гаджети заборонені.

Тут  відтворене таке середовище, де старші допомагають молодшими зав’язувати шнурки. У нас спільна практика дихання, бойових мистецтв, кожен вечір лекція Родовід Світ. Її читають відомі люди – брати Капранові, гурт «Козак Систем», ми просто вчимо дітей українських пісень: «Їхав козак містом» і «Несе галя воду». Діти з Луганська, Краматорська взагалі цього не бачили й не чули.

У Родовід Січ ідеологія дуже проста. Я дітям кажу, що ви і я – одне. Хибно відокремлювати людину, хибно оцінювати  людину за вартістю робочої години, бо наша громада цінує людину за тим чим ти був корисний для людини та громади. Адже слово багатство від слова Бог, а не бабло і діти це дуже добре розуміють.

Ці діти із Сходу отримують дуже великий вірус українства і це позитивно. Ми не виховуємо з дітей гвинтиків. Ми не вчимо, що там де гроші там і я, а, навпаки, там де я – там і гроші. Таким чином діти отримують заряд, що вони можуть все і коли вони це усвідомлюють – у них зникають всі комплекси і діти вірять, що вони також народженні для щасті і радості.

Це літо  2014  точно не для відпочинку і треба або йти воювати, або служити. Я вистояв весь Майдан і тепер  служу тут. Це повністю меценатський проект – мене і зятя Андрія Нагребельного. Я більш надривного літа не знаю, але більшої вдяки і щастя також не знав.

Звичайно, ще дуже багато фондів приєдналося до нас. В Українському Домі нам показали 3D мультфільм, приїжджали клоуни, виступали «Куку Шанель» і все це безкоштовно, на волонтерських засадах. Приїжджав Віктор Ющенко і діти просто були в шоці від того, що вони можуть наживо спілкуватися з такими людьми.

З першого  вересня табір переїжджає на завод «Атек», де є критий льодовий каток і ми спробуємо відновити на наступні 9 місяців «Родовід Січ».

1919

Прес-служба ВГО «Ліга Культури»

Київ, 18 серпня 2014 року

fb     yt

Ми використовуємо файли cookie для покращення роботи сайту та оцінки використання його вмісту. Залишаючись на сайті Ліги Культури, Ви тим самим даєте згоду на використання нами файлів cookie.
Ok