Цього року Петро Порошенко відродив скасовану Віктором Януковичем традицію проводити військові паради на День Незалежності. Проте питання, чи потрібен українцям парад під час війни на Донбасі, залишається відкритим.

Це питання завжди матиме  і противників, і прибічників. Але я не думаю, що зараз  парад ідеологічно піднесе наш дух. Швидше за все – це, буде знову демонстрація, антураж для гостей і задоволення самих себе.

Ми не раз вже говорили про політику популізму влади. Якщо ця система популістська, то вона не буде собі зраджувати і цим вона нічим не відрізняється від Росії. Ми бачимо, що Путін показує свою техніку, військових і ми також покажемо і свою техніку, і своїх військових.

На жаль, коли політики піаряться і в такий спосіб, то їхня внутрішня аргументація буде говорити їм, що це вкрай необхідно, адже військовий парад – це атрибут сили країни. Можливо, його проведення і мало би якийсь сенс, якби ми чітко розуміли заради чого  і за рахунок яких коштів ми його проводимо в цих умовах.

Сьогодні дуже багато відкритого болю і горя, щоб демонстрація збройних сил в столиці на Хрещатику могла б об’єднати громадян навколо любові і поваги до України і до її армії. Можливо, керівництво України вважає, що це символічно і це атрибут державної сили, але, як на мене, то краще б техніка вишикувалася б вздовж кордону з Росією і реально захистила б людей і територію України.

 Прес-служба ВГО «Ліга Культури»

Київ, 26 серпня 2014 року

fb     yt

Ми використовуємо файли cookie для покращення роботи сайту та оцінки використання його вмісту. Залишаючись на сайті Ліги Культури, Ви тим самим даєте згоду на використання нами файлів cookie.
Ok