Політики закидають Президенту звинувачення у небажанні ратифікувати договір про Асоціацію з ЄС,  через який, власне, і почалися всі події на Майдані. На вашу думку, чому до цього часу він так і не поданий Президентом на розгляд Верховній Раді? Чи на це нема політичної волі?

А чи повернув Кабінет Міністрів Президентові Порошенку цей документ на розгляд?  Я, принаймні, такою інформацією не володію. Але це – швидше технічні питання, насправді ж, підписання цього документу не можливе без вирішення глобальних геополітичних питань.  Поки Україна не домовиться з Росією – ніякі дії, у тому числі й підписання, не будуть реально відбуватися. Згадаймо, що агресія Росії розпочалася, коли була підписана саме політична частина угоди про асоціацію з ЄС. А це означає, що зараз визначається питання під чиїм патронатом опиниться Україна: російським чи американським.  І виходить, що стосунки України з ЄС вирішуються саме через стосунки Росії з Америкою. Звичайно, у Президента  є політична воля на підписання цього документу, але є геополітичні інтереси інших країн, коли прояву політичної волі керівництва України недостатньо для вирішення існуючої проблеми. Зараз у світі немає достатньо авторитетної сили, яка б могла виступати гарантом вирішення нашої конфліктної ситуації з Росією. Тому зараз і від буваються офіційні й неофіційні домовленості між різними сторонами, і від їх результату залежить і доля угоди про Асоціацію, і доля країни. Але, на жаль, сьогодні Україна  не може самостійно вирішувати свою долю. І за великим рахунком, їй нема з ким порадитися з цього питання, бо кожний керується, в першу чергу, своїми власними інтересами  і вигодами в українській кризі. І нам треба глибоко усвідомлювати, що ми залишаємося сам на сам перед суттєвим викликом державній загрозі Україні.

 Прес-служба ВГО «Ліга Культури»

Київ, 28 серпня 2014 року

fb     yt

Ми використовуємо файли cookie для покращення роботи сайту та оцінки використання його вмісту. Залишаючись на сайті Ліги Культури, Ви тим самим даєте згоду на використання нами файлів cookie.
Ok