Чи змінилася молодь за останні півроку, які світоглядні зміни відбулися у її свідомості і чи є ці зміни незворотними?

Ви довгий час працюєте з активною молоддю. Чи бачите ви зміни в  молоді за останні півроку?

Ми займаємося стажуванням студентської молоді у Верховій Раді та інших органах місцевого самоврядування у всіх регіонах України. З молоддю ми працюємо вже понад 15 років. І у моменти, коли в Україні були потужні революційні зміни, молодь до них долучалася як в 2004, так і в 2013-2014 роках. Після подій 2004 року був досить великий спад в молодіжній активності. Ми бачили це і по бажанню участі в нашій програмі. Я думаю, що останні події відрізняються від подій десятирічної давнини і вони мали достатньо сильний вплив на свідомість всіх громадян України і молоді в тому числі.

Звичайно, не можна сказати, що участі молоді у цих подіях була однорідно активною. Молодь була найбільш активною на Західній Україні, у Києві, але в Центрі України та на Сході більш активними були представники бізнесу, але не молодь.

Чому у молоді Центру та Сходу не виникло бажання бути активними, щось змінювати?

Молодь там долучалася до протестних акцій, але вона не була рушійною силою. Якщо ми подивимося на Євромайдани по всій Україні, то у Львові та на Заході рушійною силою була молодь. Вона вийшла першою на Майдани. А от, наприклад, у Черкасах молодь на Майданах була, але її кількість була меншою від загальної кількості учасників. Але потім, у ході процесу, молодь долучалася і виходила на передові позиції. Ті студенти із Донецька, які працювали у нас, шили прапори, були дуже горді з того, що долучалися до цього процесу. Революція гідності – це потреба людини змінити щось в державі: знищити корупцію, провести зміни, які дозволять краще жити і просто жити по закону. Переважно – це світоглядні зміни у людей і вони відбулися у всіх, особливо у молоді, адже молодь легше реагує на зміни.

Чи змінилося бажання молоді за останній час працювати в органах влади? Чи згодні вони там працювати безкоштовно, аби лише мати можливість втілити свої проекти зміни країни?

Звичайно, молоді люди готові працювати безкоштовно. Але це ж ще й неоціненна можливість отримати знання та досвід після інститут і практику, зрозуміти як функціонують ці органи, як пишуться закони. Потім наші студенти знаходять зв’язки з депутатами, працівниками апарату і йдуть туди працювати радниками, помічниками, працівниками.

А у регіонах студенти ще й мають можливість самим робити свої проекти щодо розвитку міста і захищати їх у міських радах. Така практика у нас відбувається у Вінниці, Миколаєві, Чернігові і навіть деякі проекти реалізовуються.

Прес-служба ВГО «Ліга Культури»

Київ, 10 вересня 2014 року

fb     yt

Ми використовуємо файли cookie для покращення роботи сайту та оцінки використання його вмісту. Залишаючись на сайті Ліги Культури, Ви тим самим даєте згоду на використання нами файлів cookie.
Ok