Чи є закон про люстрацію можливістю очистити владу? Чи не буде він, такий довгожданий для тих, хто стояв на Майдані, просто засобом помсти політичним супротивникам, адже у тій його редакції, що прийнята, досить неоднозначні критерії люстрування?

Будь-яку ситуацію, в першу чергу, треба розглядати з позиції совісті та моралі.  Тим більше, таку ситуацію, яка стосується механізму люстрації. На жаль, у нашій політиці немає політичної етики, і тому не зрозуміло чим вимірювати такі закони. За таких умов все може бути витлумачено і використано в будь-який спосіб.

Людина, за своєю суттю, так влаштована, що за одних умов вона може бути ефективною, а за інших – прилаштовуватися до ситуації. Будь-яка система завжди тримає біля себе таких людей, які адаптовані до неї. Інші там просто не уживуться. Якщо ми говоримо, що потрібно змінити політичну систему, то тоді не потрібна індивідуальна люстрація, адже в новій системі будуть абсолютно нові люди. Якщо ж ми систему не змінюємо, а лише хочемо змінити деяких персоналій, то це уможливлює розправу, помсту і т. ін. Когось цей закон згубить, а більшість його обійде. Але ж при владі були всі ті, які є і зараз, і це вони робили політичні помилки, за яких потерпають люди.

Цей закон стає інструментом, щоб прибрати неугодних, «не своїх». Ті, хто сьогодні при владі, будуть розправлятися зі своїми противниками. Прийдуть інші до влади – будуть цим же законом розправлятися зі своїми опонентами. На жаль, сьогодні в цьому законі не написано від чого і від кого треба захищати державну систему управління.

А ще залишається питання, а судді хто? За логікою, це має бути орган, який є вищим за всі інші у державі. Тоді ці суспільні авторитети мають визнати, що ця політична система є неефективною і потрібно формувати іншу.  А якщо існуючу політичну аморальну систему не змінити, то інструменти очищення у такому середовищі дуже небезпечні - ми приречені на «розгул люстрації», вчинення самосудів і безчинства, які перетворюються на брутальне, антицивілізаційне зведення рахунків на всіх рівнях.

Прес-служба ВГО «Ліга Культури»

Київ, 23 жовтня 2014 року

fb     yt

Ми використовуємо файли cookie для покращення роботи сайту та оцінки використання його вмісту. Залишаючись на сайті Ліги Культури, Ви тим самим даєте згоду на використання нами файлів cookie.
Ok