Ми всі чекаємо певних змін – у соціальному, економічному, міжособистісному просторі, хочемо, щоб наша країна, пройшовши такі важкі випробування, вийшла на шлях процвітання. Але, за рахунок чого і за допомогою  кого мають відбуватися ці зміни і що саме це має бути? Своє бачення змін в Україні розповіла Президент ВГО «Ліга Культури» Людмила Авескулова

За рахунок чого в Україні будуть відбуватися реальні зміни?

За рахунок роботи над помилками соціуму і політичного покаяння. Всі ми бажаємо змін, але реально вони можливі лише в наслідок глибокого аналізу  і усвідомлення помилок управління українською спільнотою. Без проробки минулого, перейти на інший рівень в майбутньому практично не можливо. Я впевнена, що принципово нічого не можна буде змінити, якщо ми не розв’яжемо вузли нашої української карми. Зміна карми відбувається в момент великого напруження, і саме тоді потрібно не виправдовувати себе і не шукати винних, як ми це зазвичай робимо, а думати про те, що ми історично робимо не так, якщо маємо, здебільшого, одні й ті ж самі проблеми протягом сторіч. Справа в тому, що соціум, сам по собі, дуже інертний, і завжди для суспільних змін необхідна нова еліта, з новітніми поглядами і підходами яка, в певний спосіб, готувала і мотивувала б суспільство для переходу на новий рівень.  По мірі формування нової мотивації соціуму,  матеріалізується  і нова ситуація в країні. І лише тоді ми зможемо побачити реальні зміни. Українці мають дуже багато кармічних помилок минулого, але щоразу, коли ми отримуємо історичний шанс їх виправити, не замислюючись на тим, як це зробити, ми лише створюємо додаткове напруження і безглузде руйнування.

А щоб змінити карму України, вистачить, щоб наша політична еліта очистилася?

В цьому процесі політична еліта має бути містком між напрацюваннями науки і запитами суспільства. І, головне, мати певні потенціали і можливості. Ми весь час говоримо про потребу в нових політиках, але не піднімаємо питання в який спосіб вони можуть з’явитися серед політичної еліти і очолити зміни в країні при певному рівні супротиву і самозбереженні існуючої політичної системи. Але зараз бажано менше говорити про це, а  мати дієву стратегію вирішення цієї задачі в суспільстві. На моє глибоке переконання, нинішня політична еліта не здатна до самоочищення, в першу чергу, тому що не оперує критичним мисленням і орієнтується, для самовиправдання, на зовнішнього ворога.

Яка найближча перспектива України і чи є шанс у нас змінити своє майбутнє?

У суспільстві завжди є носії необхідних знань для кардинального вирішення соціальних проблем. Вони є, і вони, в певній мірі, проявлені, але, вони ще не зібрані в один потенціал, для того щоб допомогти українському суспільству зробити непросту роботу – спромогтися на нову модель розвитку. Але це може відбутися, коли представники цієї нової еліти і їх потенціали будуть затребувані політиками і буде свідомо задіяна політична воля до послідовного застосування новітніх перетворюючих механізмів у нашому соціумі. Лише реформ для України на сьогодні мало, бо це поверховий рівень економічних змін. Нашому українському соціуму необхідна трансформація і, в першу чергу, виправлення кармічної програми етногеному.

Прес-служба ВГО «Ліга Культури»

Київ, 11 грудня 2014 року

fb     yt

Ми використовуємо файли cookie для покращення роботи сайту та оцінки використання його вмісту. Залишаючись на сайті Ліги Культури, Ви тим самим даєте згоду на використання нами файлів cookie.
Ok