З глибоким сумом повідомляємо, що у вівторок, 12 січня 2021 р. пішла у вічність видатна художниця, майстриня декоративного мистецтва, заслужений художник України, лауреат Національної премії ім.. Тараса Шевченка та Премії ім. Василя Стуса, співзасновниця ВГО «Ліга Культури» Людмила Миколаївна Семикіна.

Людмила Семикіна народилася 23 серпня 1924 р. у м. Одеса. Художню освіту здобула у Одеському художньому училищі і у Київському художньому інституті.

Співавторка знаменитого вітражу «Возвеличу малих отих рабів» у вестибюлі Київського університету, який було виконано до 150-річчя з дня народження Тараса Шевченка (1964), і яке потім було знищено за вказівкою функціонерів комуністичної партії.

Серед її робіт – численні живописні твори, костюми до кінофільму «Захар Беркут», серії строїв за національними традиціями «Скіфський степ», «Поліська Легенда», «Княжа доба», «Ретро», «Модерн», серія діафільмів для дітей за творами Тараса Шевчена і Лесі Українки.

Людмила Миколаївна брала найактивнішу участь у проектах ВГО «Ліга Культури», зокрема, у проектах «Українське древо культури», «Молитва за Україну», «Щастя», та інших.

Людмила Семикіна, шестидесятниця і дисидент, була відданою патріоткою, активним учасником руху опору, однією з організаторок Клубу творчої молоді (1960), була підписанткою знаменитого листа ста тридцяти дев’яти діячів української культури (1968). За свою чітко виражену проукраїнську позицію Людмила Миколаївна неодноразово зазнавала переслідувань і тиску з боку радянсько-комуністичної влади. Її двічі позбавляли членства у Спілці художників України, що означало фактичну заборону на професію.

ВГО «Ліга Культури» висловлює найщиріші співчуття родині і друзям Людмили Миколаївни.

ВГО «Ліга Культури»

fb     yt

Ми використовуємо файли cookie для покращення роботи сайту та оцінки використання його вмісту. Залишаючись на сайті Ліги Культури, Ви тим самим даєте згоду на використання нами файлів cookie.
Ok