Всеукраїнська громадська організація «Ліга культури» організувалась на спеціальне засідання експертів. З контексту обговорення. 

Інформаційний вакуум навколо поширення грипу в Україні поступово наповнюється фаховими рекомендаціями, але не знімає напруження в суспільстві. Відкритим досі залишається питання реальної спроможності держави захищати права своїх громадян, визначені Конституцією, своєчасно забезпечувати усі необхідні засоби для збереження нашого здоров’я та життя.  

Сьогодні в державі є нагальна потреба в отриманні гуманітарної допомоги. Україна звернулася до країн Азії, Америки, Європи і деякі з них вже відгукнулися з пропозиціями надати допомогу для захисту населення від пандемічного грипу А(Н1N1) Каліфорнія. Серед пропозицій є надання специфічної вакцини, яка на сьогодні є найефективнішим засобом захисту людей від захворювання і смерті. Отримання навіть обмеженої кількості такої вакцини дозволить імунізувати хоча б дітей і вагітних жінок, які виявилися найчутливішими до пандемічного грипу і є в групі ризику. Але вказана вакцина не зареєстрована в Україні.

Процес реєстрації, включаючи  встановлені законом дослідження, триватиме більше 3-4 місяців. Закон України «Про лікарські засоби» передбачає можливість ввезення в Україну незареєстрованих лікарських засобів (вакцини) у випадку епідемічного захворювання, яким є грип. Враховуючи нагальність проблеми, цю вакцину можна ввезти і використати на законних підставах за одноразовим дозволом Міністерства охорони здоров’я, як це було зроблено у 2007 на ввезення незареєстрованої вакцини проти грипу та у 2008 році – вакцини проти кору і краснухи.

Епідемія грипу відкрила суспільству низку специфічних проблем у державі. Чим глибше ми усвідомлюємо причини цих проблем (зокрема протистояння гілок влади, перекладання відповідальності, маніпулювання інформацією та свідомістю суспільства, спекуляції в бізнесових, політичних та передвиборних інтересах), тим очевиднішою стає необхідність переосмислення людяності не тільки як абстрактної цінності, а як вкрай необхідного способу співжиття і взаємовиживання всіх нас.

Наша захищеність значною мірою залежить і від нашої поінформованості. Проаналізувавши корисність інформації для даних умов, експерти рекомендують дотримуватись тільки порад фахівців і в першу чергу оперувати інформацією з джерел ВООЗ та Міністерства охорони здоров’я .

 СУТТЄВИЙ КОМЕНТАР (Поза обговоренням)

Коли в державі є нагальна потреба в отриманні гуманітарної допомоги і ввезення на територію України незареєстрованої вакцини, як це було в 2007 році та в 2008, актуальним залишається захищеність відповідальних осіб за одноразовий дозвіл такого ввезення.

Нагадаємо, що у 2008 році на підставі Статті 17 п.4 Закону «Про лікарські засоби» заступник Міністра охорони здоров’я Микола Проданчук підписав одноразовий дозвіл на ввезення на митну територію України незареєстрованої вакцини проти кору і краснухи, яку запросила Україна як гуманітарну допомогу згідно договору, підписаного від імені Уряду України Міністром сім’ї, молоді і спорту Коржом В.П.

Генеральна прокуратура України і досі кваліфікує таке надання одноразового дозволу як злочин, не припиняючи проти Проданчука М.Г. кримінальну справу, попри визнання судом дій МОЗ щодо ввезення і застосування згадуваної вакцини законними.

Чи не ускладнить ця не закрита справа, якомога швидше, отримати Україні життєво необхідну вакцину проти вірусу пандемічного грипу А(Н1N1)? І хто за таких умов візьме відповідальність за ввезення незареєстрованої вакцини на митну територію України?

Прес-служба

 

fb     yt

Ми використовуємо файли cookie для покращення роботи сайту та оцінки використання його вмісту. Залишаючись на сайті Ліги Культури, Ви тим самим даєте згоду на використання нами файлів cookie.
Ok