У Тернопільській області створена місцева організація ВГО «Ліга культури». Пріоритетним напрямком діяльності організації визначено дослідження сутності української культури, поширення отриманих знань для їх свідомого використання в сучасних інноваційних процесах розвитку суспільства. Координуватиме діяльність організації Олеся Козак.

Село Горошова Борщівського району, де засновано представництво Ліги, дослідники називають лоном української культури. «Самою природою воно заховане в кінець 16-кілометрового півострова з вузьким перешийком, який утворює широке русло Дністра. Така географічна, а тому відносна фізична ізольованість законсервувала і донесла донині унікальні зразки міфологічних композицій та символів, – говорить про село етнопсихолог, завідувач лабораторії історії психології Інституту психології ім. Г. Костюка АПН України, експерт «Ліги Культури» Володимир Куєвда у своїй книжці «Міфологічні джерела української етнокультурної моделі: психологічний аспект».

 

Разом з  Володимиром Терентійовичем учасники Київської організації «Ліги Культури» нещодавно побували в Горошовій і були присутні при випіканні унікального обрядового символу – «пупиці», про яку розповімо згодом.

Президент «Ліги Культури» Людмила Авескулова поділилась враженнями від побаченого в Горошовій: «Саме тут я відчула українську душу, культуру як живу сутність. Це місце не просто тримає наукову основу української традиції, а з покоління в покоління коректно, відповідально, не викривлено передає основи культури, зберігаючи всі нашарування інших традицій, гармонійно поєднуючи їх в тло сучасного життя".

«Ліга Культури» спільно з Інститутом психології ім. Г. Костюка АПН України ініціюватиме створення в регіоні Культурного заповідника і надалі підтримуватиме проекти, спрямовані на дослідження символічно-смислових основ української культури, інформуватиме про результати досліджень.  

Суспільні та державні інституції Тернопільщини й інших регіонів, окремі особистості, котрі прагнуть долучитися до проектів, запрошуємо до співпраці. Звертайтесь, будь ласка, у центральний офіс «Ліги Культури» або на електронну скриньку Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. на ім’я Олесі Козак. 

Прес-служба 

 

fb     yt