Ви зайнялися проблемою створення і розбудови громадянського суспільства. Як його можливо втілити і хто це буде робити?

Те, що в Україні робилося до цього ніби робилося правильно. Був певний каркас державної машини, але всередині – нічого не було. Тому потрібно перевернути політику до реальної роботи. А це можна зробити тільки тоді, коли вона буде не надбудовою над соціумом, а буде всередині, і соціум буде організовувати навколо себе.

Ми бачимо, що зараз найглобальніша проблема – це відсутність політичного наслідування. Немає відповідальності однієї влади перед іншою. Через цю безвідповідальність і безкарність у людей є відчуття фальшу, що всі форми державного управління не відповідають часу.  Воно ж як останнім часом у нас відбувалося: спочатку одні щось накоїли, прийшли інші, сказали, що ми все попереднє зруйнуємо і почнемо будувати заново. А, можливо, і не потрібно все руйнувати. Треба залишати ті позитивні моменти, які є, закладати реформи, які б  були націлені на довгу перспективу, а не на рік-два. За короткий термін змінити щось системно нереально. Тому й маємо таку систему.

І тому треба створити певні інституції, які б відповідали за продовження стратегії розвитку, які б політики не приходили. Політики мають реалізовувати стратегічний план розвитку країни, а не управляти країною.  Управляти можна конкретною дією. А коли є проект – ти робиш те, щоб він став життєвий.

Зараз зібралася група, яка дійсно може зробити системні зміни в країні. І я розумію, що головне завдання зараз – розбудова громадянського суспільства. Якщо під час розгортання своєї діяльності в «Лізі Культури» ми займалися громадянським суспільством на рівні ідеології, то тепер я чітко бачу в якій моделі має бути українська громада – в системі громадянського суспільства. З громадянським банком, громадянським урядом, громадянським парламентом, системою формування громадянського фонду, який має управляти природними багатствами. Українці мають знати в який спосіб і що саме будуть мати, від того, що хтось буде використовувати наші природні багатства.

Розкажіть детальніше про громадянське суспільство. Чим воно відрізняється від сьогоднішнього суспільства?

Це політична трансформація всього устрою, в якому ми жили. Це зміна ціннісних пріоритетів. Це моральне очищення влади. У нас настільки все зараз підмінне і кожна категорія, всі слова, якими зараз оперують – спустошені зсередини. Наші життя все більше перетворюються на штучні моделі. Тому зараз деякі слова і форми будуть ті ж самі, але вони будуть наповнені іншим змістом.

Ви передбачаєте, що буде спротив з боку нинішньої системи, адже навряд чи вона зацікавлена у побудові громадянського суспільства?

Ця система – тільки частина нашого суспільства. І вона склалася в певних умовах, і коли вона створювалася – вона теж не спиралася на все суспільство. Просто є більш широке коло, яке обирає певну систему і наше завдання – запропонувати іншу модель, бо громадянське суспільство – це мега проект, який має задовольнити всіх.

Київ, 3 квітня 2014 року

fb     yt

Ми використовуємо файли cookie для покращення роботи сайту та оцінки використання його вмісту. Залишаючись на сайті Ліги Культури, Ви тим самим даєте згоду на використання нами файлів cookie.
Ok