Сьогодення, як ніколи,потребує визначних культурних подій. Однією з таких подій є ювілейна міжнародна виставка “Україно,флюїди життя і любові народам світу посилай” знаної мисткині, народної художниці України Людмили Іванівни Мєшкової.

Війна фокусує вічні життєстверджуючі цінності людства, які вкрай необхідні для зміцнення і перемоги духу над смертю. Саме такою змістовністю сповнені мистецькі шедеври української художниці Людмили Іванівни Мєшкової. Її творчість розкриває глибини української душі і ментальності – миролюбства, доброзичливості, вдячності.

Художник – це завжди посередник між Вічністю і людиною, йому дано відчувати і знати більше, він долучений до таїнства на ім’я Мистецтво. Але ж і відповідальність у митця перед Богом і людьми подвійна – кому більше дано, на тому і тягар важчий. Саме такою долученою до краси і світу істини, до величі земної краси і нескінченості Всесвіту стала Людмила Мєшкова.

Людмила Іванівна Мєшкова – народна художниця України. Народилась 1938 року в с. Великі Сорочинці на Полтавщині в сім’ї агронома. В 1962 році закінчила архітектурний факультет Київського інженерно-будівельного інституту. Як архітектор починала роботу в Софійському заповіднику. З 1964 року працювала в експериментальній майстерні керамістів інституту Київ ЗНДІЕП. Майстерню очолювала Ніна Іванівна Федорова, фахівець високої культури та великого таланту. Саме співпраця з Ніною Федоровою стала поворотним моментом на творчому шляху мисткині, а мистецтво кераміки – справою її життя.

Людмила Мєшкова відома в Україні та далеко за її межами як художниця-кераміст, автор і засновниця нового напрямку в образотворчому мистецтві – керамічного живопису.
Це «вічний живопис». Він ніколи не втратить барв. Хто знає, можливо через тисячоліття він розповідатиме нащадкам про нашу добу?
Інші світи і виміри, які творить Людмила Мєшкова, захоплюють своєю чистотою, самобутністю та глибокою духовністю.

Людмила Іванівна – тонкий майстер. Для її масштабних і камерних панно характерні злагодженість і стрімкість кольорової палітри. Керамічні картини ніби дихають, прозорі напівтони фарб бринять, випромінюючи світло і тепло. Добро, надія, віра – головні теми в творчості мисткині. І тому її роботи співзвучні людям, які здатні думати, відчувати та співчувати. Гармонійна єдність розуму та краси – провідна мелодія творів художниці.

В 1985 році Людмила Мєшкова перемогла у Міжнародному конкурсі оформлення холу штаб-квартири ЮНЕСКО в Парижі. Керамічне панно загальною площею 55 квадратних метрів має поетичну назву «Земле, флюїди життя і розквіту світам Всесвіту посилай…» Головна ідея твору – донести людству думку про відповідальність за збереження земної краси і життя.

З інтерв‘ю Людмили Мєшкової:
«Працювала я два роки,не піднімаючи голови. Я постійно переробляла окремі фрагменти панно, щоб спромогтися передати рухливість природи через керамічний живопис. І панно почало «дихати», випромінюючи свої флюїди.
Взагалі, кераміка мене завжди дивувала і вражала. Вона неймовірно бавиться світлом, змінює барви і відтінки, захоплює своєю мінливістю, створюючи кожного разу динамічне сприйняття. Ці властивості кераміки я використовую в своїх живописних керамічних творах.
Те, що я роблю це моє життя, моя суть».

Ліга Культури розпочала підготовку ювілейного проекту.
Всіх бажаючих запрошуємо долучатися до співпраці

Прес-служба ВГО "Ліга Культури"

fb     yt

Ми використовуємо файли cookie для покращення роботи сайту та оцінки використання його вмісту. Залишаючись на сайті Ліги Культури, Ви тим самим даєте згоду на використання нами файлів cookie.
Ok