Наскільки культура миру є сьогодні невід’ємною складовою політичної, соціальної і загальної культури суспільства? Концепція миру має бути спільною для всіх країн чи вона властива окремо взятому народові? До обговорення цих та інших питань в прямому ефірі українського радіоканалу «Культура» запросили Президента ВГО "Ліги Культури" Людмилу Авескулову.

Учасниками обговорення (радіопередача "На перетині думок" від 9 жовтня), стали також  професор, доктор філософських наук Віктор Малахов, кандидат історичних наук Роман Подкур, представники ВГО «Служіння заради миру » Максим Данілін та Ольга Луцик.

Передусім, учасники звернули увагу, що сьогодні культуру звели до рівня абстрактної цінності, втрачається живе відчуття миру, тоді як культура миру – це норма поведінки людини, конкретний досвід людяного співжиття в суспільстві. Тому сьогодні є реальна потреба поширювати культури миру, втілювати її як в суспільному, так і планетарному масштабі. 

- Людство настільки «окультурило» свою агресію, воєнні технології та досвід, що все це повертається проти нього і веде до самознищення, – наголосила Людмила Авескулова. – Та частина миролюбного людства, яка визначила концепцію культури миру – це великий крок вперед, це те, над чим справді треба працювати, заради чого треба розвиватись, це вдосконалення людяного в людині.

- Якщо людство в особі ООН прийшло до культури миру в кінці 90-х рр., то Україна здійснила реальний крок, коли на початку 90-х відмовилась від ядерної зброї, – зауважила Людмила Іванівна. – Такий вчинок говорить про зрілість української нації, яка розпочала процес впровадження культури миру і стоїть в авангарді культури миру як нової світоглядної ідеї третього тисячоліття.

Нагадаємо, що про посилення культури миру в Україні, пропагування одного з найвищих здобутків українського народу – миролюбства, «Ліга Культура» наголошувала також на Парламентських слуханнях у 2005 році «Культурна політика в Україні: пріоритети, принципи та шляхи реалізації».

Учасники «Ліги Культури» дякують авторам передачі за актуалізацію культури миру та співпрацю з суспільними інституціями, які стоять на принципах людяного співжиття. 

Прес-служба 

 

fb     yt

Ми використовуємо файли cookie для покращення роботи сайту та оцінки використання його вмісту. Залишаючись на сайті Ліги Культури, Ви тим самим даєте згоду на використання нами файлів cookie.
Ok