У Тернопільській області створена місцева організація ВГО «Ліга культури». Пріоритетним напрямком діяльності організації визначено дослідження сутності української культури, поширення отриманих знань для їх свідомого використання в сучасних інноваційних процесах розвитку суспільства. Координуватиме діяльність організації Олеся Козак.

Село Горошова Борщівського району, де засновано представництво Ліги, дослідники називають лоном української культури. «Самою природою воно заховане в кінець 16-кілометрового півострова з вузьким перешийком, який утворює широке русло Дністра. Така географічна, а тому відносна фізична ізольованість законсервувала і донесла донині унікальні зразки міфологічних композицій та символів, – говорить про село етнопсихолог, завідувач лабораторії історії психології Інституту психології ім. Г. Костюка АПН України, експерт «Ліги Культури» Володимир Куєвда у своїй книжці «Міфологічні джерела української етнокультурної моделі: психологічний аспект».

 

Разом з  Володимиром Терентійовичем учасники Київської організації «Ліги Культури» нещодавно побували в Горошовій і були присутні при випіканні унікального обрядового символу – «пупиці», про яку розповімо згодом.

Президент «Ліги Культури» Людмила Авескулова поділилась враженнями від побаченого в Горошовій: «Саме тут я відчула українську душу, культуру як живу сутність. Це місце не просто тримає наукову основу української традиції, а з покоління в покоління коректно, відповідально, не викривлено передає основи культури, зберігаючи всі нашарування інших традицій, гармонійно поєднуючи їх в тло сучасного життя".

«Ліга Культури» спільно з Інститутом психології ім. Г. Костюка АПН України ініціюватиме створення в регіоні Культурного заповідника і надалі підтримуватиме проекти, спрямовані на дослідження символічно-смислових основ української культури, інформуватиме про результати досліджень.  

Суспільні та державні інституції Тернопільщини й інших регіонів, окремі особистості, котрі прагнуть долучитися до проектів, запрошуємо до співпраці. Звертайтесь, будь ласка, у центральний офіс «Ліги Культури» або на електронну скриньку Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. на ім’я Олесі Козак. 

Прес-служба 

 

fb     yt

Ми використовуємо файли cookie для покращення роботи сайту та оцінки використання його вмісту. Залишаючись на сайті Ліги Культури, Ви тим самим даєте згоду на використання нами файлів cookie.
Ok